Dohodnuto: Důchodci dostanou přidáno méně, než čekají

ČTK ČTK
11. 4. 2012 12:05
Průměrný důchod stoupne jen zhruba o 156 korun místo 428 korun
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Průměrný důchod v Česku by se mohl v příštím roce zvýšit zhruba o 156 korun místo původně očekávaných 428 korun.

Celkem by si penzista v příštích třech letech měl v průměru polepšit o 383 korun.

Vyplývá to z návrhu změny zákona o důchodovém pojištění, který ve středu schválila vláda.

Podle novely by se penze měly valorizovat o třetinu růstu cen a třetinu růstu reálných mezd. Je to součást vládních úsporných opatření k udržení schodků rozpočtu.

Aby novela začala platit, musí ji schválit i sněmovna a Senát a podepsat prezident. Růst penzí pro další rok podle zákona nařizuje vláda do konce září. Norma se změnami tak musí být nejpozději do té doby účinná.

Proti zadlužování státu

Kabinet chce i přes nepříznivou ekonomickou situaci plánované deficity udržet a zadlužení země nezvyšovat. Chystá proto škrty, které dopadnou i na penzisty.

Důchody by se měly zvyšovat pomaleji než dosud. Zatím se vždy v lednu zvedaly o růst cen a třetinu růstu reálných mezd. Od příštího roku by to mělo být o třetinu růstu reálných mezd a třetinu růstu cen.

Vláda tak plánuje v příštím roce na výdajích na penze ušetřit 9,5 miliardy korun, v roce 2014 zhruba 16,1 miliardy a v roce 2015 asi 22,1 miliardy. Za tři roky by se mělo uspořit celkem 47,7 miliardy.

Důchodci chystají protest

Autoři novely vycházejí z nynějších podmínek a očekávaného vývoje mezd a cen. Pokud by se zákon nezměnil, průměrná penze by se v lednu zvýšila o 428 korun. V roce 2014 by pak rostla o 278 korun a v roce 2015 o 303 korun.

Nově by se měla zvednout o 156 korun v lednu, o 90 korun v roce 2014 a o 137 korun v roce 2015. Nyní průměrný důchod činí asi 10 550 korun.

Proti pomalejšímu růstu penzí se postavily důchodcovské organizace. Jejich členové se chystají vůbec poprvé protestovat v ulicích. Rada seniorů svolala na 30. května do Prahy demonstraci, která by měla skončit před sídlem kabinetu. Záměr vlády kritizovaly ostře i odbory.

Ty spolu s nespokojenými iniciativami chystají na sobotu 21. dubna protestní shromáždění na Václavské náměstí. Předáci a aktivisté žádají odchod kabinetu a předčasné volby.

 

Právě se děje

Další zprávy