Do letadel ČSA se pomalu vracejí cestující

hsch
16. 7. 2008 15:05
Podle statistiky AEA přibylo ČSA 4,5 pct. cestujících
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Českým aeroliniím se podařilo zvrátit dlouhodobý úbytek cestujících. Vyplývá to z červencové statistiky AEA (Asociace evropských leteckých dopravců).

Na pravidelných linkách ČSA letělo během ledna až května přibližně 1,83 miliónu cestujících. To představuje meziroční růst o necelé 4,5 procenta.

Letadla národního dopravce byla v prvních pěti měsících roku obsazená na 61 procent, evropský průměr činil 73,7 procenta.

České aerolinie jsou v tomto případě na podobné úrovni jako například Brussels Airlines (61 %), Olympic Airlines (60,3 %), maďarský Malév (62,9 %) nebo Adria Airways (62,4 %).

Nejvíce plná letadla má společnost KLM, která patří do konsorcia KLM - Air France. Podle AEA létala holandská letadla v lednu až květnu obsazena na 79,9 procenta.

Podle Daniely Hupákové, mluvčí ČSA, se však českému dopravci dařilo i na poli nepravidelných linek. "Spolu s charterovými lety přepravily ČSA 2,07 milionu pasažérů, což byl meziroční nárůst o 4,8 procenta," uvedla.

"Podle předběžných údajů za první pololetí společnost celkem přepravila 2,63 milionu cestujících, což byl meziroční nárůst o 5,7 procenta," dodala Hupáková.

Čtěte také: 

 

Právě se děje

Další zprávy