Další výprodej u ČSA. Vypsán tendr na další majetek

Hana Vorlíčková
16. 6. 2008 14:45
Aerolinie prodávají svou slovenskou dceru
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha/Bratislava - České aerolinie prodávají další majetek. Podle zjištění deníku Aktuálně.cz totiž právě dnes vyhlásily výběrové řízení na prodej stoprocentního podílu ve své dceřiné společnosti Slovak Air Services v Bratislavě.

Předpokládaný prodej slovenské firmy by měl proběhnout do konce letošního roku.

O vyhlášení výběrového řízení bylo rozhodnuto na představenstvu ČSA asi před měsícem. Podle informací Aktuálně.cz by mohly ČSA za prodej slovenské dcery inkasovat zhruba 30 milionů českých korun.

Společnost Slovak Air Services se zabývá převážně odbavením cestujících.

Vznikla v roce 1994 jako nástupce Československých aerolinií na Slovensku. Nyní zaměstnává asi 70 lidí. V roce 2006 slovenská firma hospodařila se ziskem 1,48 milionu slovenských korun (tj podle současného kurzu asi 1,18 milionů českých korun).

V loňském roce odprodaly České aerolinie činnosti, které přímo nesouvisejí s chodem letecké společnosti. Nákladovou dceru Air Cargo i s hangárem na letišti v Ruzyni a pak také catering, tedy dodejce občerstvení na palubu letadel. Zároveň prodaly a vzaly si na zpětný leasing některá letadla.

ČSA si tak pomocí prodejů majetku vylepšují hospodaření.  To však prezident aerolinií Radomír Lašák v minulosti několikrát odmítnul s tím, že se chce zaměřit pouze na hlavní předmět podnikání. Zároveň však připustil, že si firma tímto způsobem řeší problém nedostatečného cash flow. 

 

Právě se děje

Další zprávy