ČSA vydělaly 111 milionů, hlavně díky prodeji carga

Redakce EKO
27. 2. 2008 14:15
Společnost je konečně v černých číslech

Praha - České aerolinie (ČSA) vykázaly podle předběžných výsledků zisk 111 milionů korun před zdaněním a v roce 2007 přepravily více než 5,6 milionu cestujících. Konečně se tak přehouply do černých čísel, kdyz ještě v roce 2005 měly skoro půlmiliardovou ztrátu.

Plán na loňský rok přitom počítal se ziskem kolem 40 milionů korun.

Firma dnes čísla oznámila na tiskové konferenci.

Černá čísla v milionech

Oznámené výsledky zahrnují i mimořádný příjem z prodeje společnosti Air Cargo Terminal, jehož čistý dopad do hospodaření byl 50 milionů korun.

Příjmy z prodeje Air Czech Catering ve výsledku za rok 2007 ještě nejsou zahrnuty, transakce totiž bude vypořádána až letos.

Kvůli mrazům musí nastoupit odmrazovací technika (apliakce odrazovacího postřiku), aby se udržely dobré letové vlastnosti.
Kvůli mrazům musí nastoupit odmrazovací technika (apliakce odrazovacího postřiku), aby se udržely dobré letové vlastnosti. | Foto: České aerolinie
Čtěte více:
ČSA vylepšily hospodaření. Prodávaly majetek
Bez prodeje divizí prodělají ČSA 300 milionů

Provozní výnosy národního dopravce loni meziročně vzrostly o 800 milionů korun na 23,8 miliardy korun. Provozní náklady klesly o 240 milionů na 23,4 miliardy korun. Náklady na mzdy a splátky letadel se přitom zvýšily o 650 milionů korun.

Počet cestujících se loni meziročně zvýšil o 2,7 procenta na 5,6 milionu. Do celkového čísla jsou započítány i výkony letadel, které ČSA pronajímají jiným dopravcům.

Ztráty konečně dorovnány

V roce 2006 byly ČSA ještě ve ztrátě téměř 397 milionů korun po zdanění. Výsledek národního dopravce byl tak o 100 milionů korun lepší než v roce 2005. Naposledy společnost hospodařila se ziskem v roce 2004.

Flotilu Českých aerolinií tvoří padesát letadel typu Airbus, Boeing a ATR. České aerolinie letos od Airbusu odeberou čtyři nové letouny.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Čtěte více o ČSA na Aktuálně.cz:
ČSA chtějí zvýšit výnosy o miliardu nad plán
ČSA ruší novou linku do Bordeaux

První letošní Airbus A319 dostaly České aerolinie již tento měsíc. Druhé letadlo přiletí v březnu, třetí v dubnu a poslední v září. Nejmodernější stroje nasazují České aerolinie na prioritní tratě. S novým Airbusy tak budou lidé cestovat například na lince do Barcelony, Bruselu, Madridu, Amsterdamu, Frankfurtu, Düsseldorfu, Milána, nebo Oděsy, Sofie, Rigy, či Samary.

Letadla budou létat také do nových destinací, které České aerolinie zavedou v roce 2008, jako je Tbilisi, Rostov na Donu nebo Damašek.

 

Právě se děje

Další zprávy