Digitální televize chtějí zpět miliony

Zdeněk Mihalco
26. 10. 2006 10:41
Praha - Šest digitálních televizních stanic, které přišly o původně udělené licence k vysílání, odhadují své ztráty na desítky milionů korun.

Proti ztrátě svých investic se chtějí bránit. "Podali jsme kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu, zvažujeme i další právní kroky. Pokud jde o žalobu na stát, považujeme ji za krajní řešení," sdělil Martin Mrnka z televize Z1. Už dříve digitální televizní stanice připustily, že jsou ochotny své investice vymáhat i na státu.

Ke kasační stížnosti se přidala i Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.

Ředitel stanice Febio TV Fero Fenič zatím nechce být konkrétní: "Uvažujeme o všech možnostech, které by tuto nenormální situaci zase napravily."

Úvahy o žalobě na stát kvůli ochraně svých investic přiznaly i zbývající televizní stanice, které zrušení licenčního řízení poškodilo. Všechny také podaly kasační stížnost proti verdiktu pražského městského soudu, který minulý měsíc zrušil rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Více ZDE.

Přišli až o stovky milionů

"Pokud jde o bezprostředně vynaložené peníze, jsou řádově v desítkách milionů korun, pokud bychom započítali i připravené finanční investice a to, že mohly být využity jinak, dostaneme se k několika stovkám milionů korun," říká Martin Mrnka ze Z1.

Největší ztráty hlásí televize, které začali jejich majitelé budovat zcela nově. Naopak například televize Óčko, která vysílá už čtyři roky přes satelit a na internetu, přiznává poměrně malé ztráty.

"Nás se celý problém dotýká relativně nejméně. Řádově jsme přišli o miliony," říká ředitel televize Jiří Balvín. "Ale přidělává nám to spoustu práce a pozastavili jsme další programový rozvoj," připouští.

Foto: ČT24

Zaměstnanci odcházejí

Televize také pozastavují další personální rozmach. Televize Z1 měla připravený rozsáhlý tým několika desítek zaměstnanců. Většina z nich projekt přinejmenším dočasně opustí.

Také do dalších stanic měly nastoupit desítky lidí. Nyní jsou ale bez práce.

Stanice obviňují Novu

"Aniž bychom se dopustili nějakého přestupku, jsme potrestáni zrušením licence a znehodnocením naší dosud provedené finanční i lidské investice," stěžuje si Fero Fenič z Febio TV a dodává: "TV Nova, která v podstatě všechny oklamala."

Digitální televize viní Novu a společnost CET 21, že je jedním z hlavních viníků zdržování procesu televizní digitalizace. Už dříve navrhly, aby Nova byla vyňata z celého procesu.

Pokud se totiž digitalizace protáhne, Nova na tom vydělá. Česká televize od roku 2008 zruší reklamu a Nova společně s Primou by ovládly reklamní televizní trh.

Podle generálního ředitele Novy Petra Dvořáka je však stále možná dohoda všech hlavních hráčů na digitálním trhu. "Obavy zadavatelů z případného duopolu Novy a Primy na trhu tedy nemají své opodstatnění," dodal.

"Další osud našeho projektu mají v rukou soudy a do velké míry stát, který v procesu digitalizace ustoupil monopolistickým zájmům dvou komerčních televizí," přidává se Martin Mrnka ze Z1.

 

Právě se děje

Další zprávy