Digitálním stanicím hrozí krach

ČTK
11. 10. 2006 12:10
Praha - Soud jim vzal licence na digitální vysílání, ony teď propouštějí zaměstnance a zastavují investice.

Týká se to zejména těch, které televizi budují zcela od začátku. Nové TV například zastavily nábor zaměstnanců a s těmi současnými ukončily pracovní poměr, popřípadě jim neprodloužily kontrakt po uplynutí zkušební lhůty.

"Dočasné pozastavení (investic) se týká hlavně přerušení nákupu technologií, investic do nutné infrastruktury a ukončení zaměstnaneckého poměru s většinou zaměstnanců První zpravodajské," sdělil dnes ČTK ředitel marketingu finanční skupiny J&T Petr Málek.

J&T vlastní slovenskou zpravodajsko-publicistickou stanici TA3 a v Česku získala prostřednictvím společnosti První zpravodajská licenci pro projekt obdobné stanice Z1.

Foto: Aktuálně.cz

Chybí záruky

"Potřebné investice do projektu se pohybují v řádech desítek milionů korun a v současnosti není zaručena jejich návratnost," uvedl Málek s tím, že akcionář se k tomuto kroku rozhodl vzhledem k nejasné situace v dalším vývoji digitálních licencí, kterou nedokáže přímo ovlivnit.

Zastavení investic podle J&T ale neznamená ztrátu zájmu o licenci k nastupujícímu digitálnímu vysílání a investor je připraven reagovat na další vývoj kolem licencí.

"Naše situace je úplně stejná. Minulý týden jsme přijali kroky k tomu, aby se dál nezvyšovaly naše ztráty," řekl ČTK zakladatel stanice Febio TV Fero Fenič. Celou přípravu rozjezdu nové stanice podle něj uvedli do stavu umělého spánku a budou ji udržovat při životě; potíž je podle režiséra v tom, že netuší, jak dlouho to může trvat a zda projekt vůbec znovu licenci získá.

V poněkud odlišné situaci se nachází projekt regionální televize RTA. Pod majitele této nové digitální stanice patří i současných deset krajských televizních studií vyrábějících program pro současné vysílatele.

Foto: ČT24

"Od počátku bez ohledu na digitální licenci máme standardní kádr zaměstnanců a svůj předmět podnikání," uvedl předseda představenstva a majitel firmy Jaroslav Berka s tím, že situace RTA je podobná hudební stanici Óčko. Ta přišla o digitální licenci, ale již několik let vysílá přes kabelové a satelitní sítě.

Potíže ale mohou podle Berky nastat ve chvíli, kdy digitální RTA začne jednat s obchodními či strategickými partnery pro novou televizi. "Začali jsme například předjednávat reklamu a další partnerské vztahy. A ty jsou rozhodnutím soudu ohroženy," podotkl.

Získaly a zase ztratily

Šest nových televizí - plnoformátové Febio TV, TV Barrandov, TV Pohoda, zpravodajsko-publicistická Z1, hudební Óčko a regionální RTA - získalo licenci pro nastupující zemské DVB-T vysílání letos v dubnu od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání po rok a půl dlouhém výběrovém řízení.

Šest neúspěšných uchazečů o licenci se kvůli neudělení licencí obrátilo na soud a ten na počátku září vyhověl Nově a Galaxii sport a celý verdikt rady o udělení licencí i neudělení ostatním zrušil.

set-top box Mascom MC 1300 T
set-top box Mascom MC 1300 T | Foto: Aktuálně.cz

Hrozí arbitráž?

Některé nové televize uvedly, že pokud by jejich získané licence byly zpochybněny a zrušeny, uvažovaly by i o žalobách na stát kvůli náhradě škody, případně kvůli ochraně svých až stamilionových investic.

Další vývoj nástupu nových stanice se tak zřejmě zpozdí možná až o dva roky. Soud totiž dosud projednal pouze dvě ze šesti žalob, neboť u dalších čtyř se Nova domáhá postavení účastníka řízení. To jí soud nepovolil a Nova se obrátila s kasační stížností na Nejvyšší správní soud. Podle některých názorů může jejich vyřízení trvat právě až dva roky. Do té doby nové stanice nebudou moci začít vysílat.

Digitální DVB-T vysílání postupně nahradí současné zemské analogové. Lidem to přinese až 30 nových bezplatných programů včetně současných ČT1, ČT2, Nova a Prima. Český telekomunikační úřad navrhuje, aby analogové zemské TV vysílání skončilo za čtyři roky. Termín pro celou EU je konec roku 2012.

 

Právě se děje

Další zprávy