Děti cizinců mají nárok na české dávky, řekl Motejl

Tomáš Fránek
9. 4. 2008 21:04
Ombudsman řešil spor na základě případu dětí z Polska
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Brno - Na dávky v Česku mají nárok i děti cizinců ze zemí Evropské unie. Ovšem za podmínky, že jeden z rodičů v tuzemsku pracuje, i když tu nemají trvalý pobyt.

Ombudsman Otakar Motejl ve své výroční zprávě uvedl, že se na něj nově začali obracet lidé, kteří si stěžovali na neochotu úřadů poskytovat informace o tom, který úřad členského státu Evropské unie má vyplácet sociální dávky pro rodinné příslušníky člověka, který pracuje v cizině.

Právo Evropské unie je v těchto případech nadřazeno tuzemským zákonům. Podle zákona o státní sociální podpoře je totiž jako základní podmínka pro přiznání sociálních dávek stanoven trvalý pobyt všech společně posuzovaných osob na území České republiky.

Úřady platit nechtěly

Motejl zmiňuje případ ženy, která zjišťovala, zda její děti z prvního manželství, trvale žijící v Polsku, mají nárok na rodinné dávky poskytované z českého systému sociálního zabezpečení.

Obrátila se proto na úřady v Česku i Polsku. Odpověď zněla: české úřady jí napsali, že dávky dostane v Polsku, polské pak opačně, o dávky má žádat v Česku.

Podle Motejla dávky mají vyplácet české úřady. České zákony totiž podle ombudsmana prolomilo nařízení Rady Evropského společenství.

"Pracovníci, respektive jejich rodinní příslušníci, kteří mají bydliště v jiném členském státě, mají nárok na rodinné dávky stanovené právními předpisy, jako kdyby měli bydliště na území toho členského státu, v němž vykonává pracovník své zaměstnání," uvedl Motejl ve výroční zprávě.

A nařízení EU má přednost před českými zákony.

"Z tohoto důvodu v mají daném případě děti nárok na přiznání přídavku na dítě podle zákona o státní sociální podpoře bez ohledu na skutečnost, že nemají na území České republiky trvalé bydliště. Rozhodující skutečností je výkon zaměstnání jejich rodinného příslušníka (otce) na území České republiky," dodal Motejl.

EU má přednost

Ombudsman Otakar Motejl
Ombudsman Otakar Motejl | Foto: Ludvík Hradilek

Ten také vyzval Úřady práce k přijetí takových opatření, aby do budoucna poskytovaly občanům odpovídající informace.

V Česku pracuje zhruba 240 200 cizinců. Podle statistik ministerstva práce loni v České republice přibylo 55 200 legálních pracovníků ze zahraničí. Ze zemí Evropské unie v Česku legálně pracuje asi 150 tisíc lidí.

V patnácti nejstarších zemích EU naopak pracuje 43 tisíc Čechů. To znamená, že do západní Evropy se vydalo za prací zhruba 0,4 procenta obyvatel. Nejvíce Čechů pracuje v Německu, Velké Británii a Rakousku.

 

Právě se děje

Další zprávy