Dělníci z Polska ve Škodě otročili. Hrozí za to pokuta

Tomáš Fránek
24. 1. 2008 10:16
Inspektoři zjistili při kontrole rozsáhlé pochybení
Foto: Škoda Auto

Brno - Polští dělníci, které si najala přes personální agentury jedna z největších tuzemských firem, automobilka Škoda, pracovali za výrazně horších podmínek než stálí zaměstnanci firmy.

Vyplývá to ze zprávy veřejného ochránce práv Otakara Motejla pro poslance. Motejl na základě žádosti polského ombudsmana pracovní podmínky pro polské pracovníky prověřoval.

Inspektorát práce na základě podnětu od ombudsmana zjistil u agentury Zetka Auto, která dělníky do automobilky dovážela a zaměstnává je, rozsáhlé pochybení.

Horší podmínky než zaměstnanci

"Inspektorát zjistil rozsáhlé pochybení agentury spočívající v nedodržování povinnosti zabezpečit, aby pracovní a mzdové podmínky dočasně přiděleného zaměstnance nebyly horší, než by byly podmínky srovnatelného stálého zaměstnance," napsal Motejl do zprávy poslancům.

Agentuře hrozí pokuta. "Zaměstnavateli bylo uloženo, aby zjednal nápravu zjištěných nedostatků, a bylo s ním zahájeno správní řízení o uložení pokuty za spáchání správního deliktu," uvedl Motejl, který už loni kritizoval to, že se české úřady se dostatečně nezabývaly stížnostmi na pracovní podmínky.

Mluvčí Motejlovy kanceláře Iva Hrazdílková deníku Aktuálně.cz potvrdila, že ombudsman má obsáhlou zprávu inspekce k dispozici. Zatím ale nechtěla komentovat její podrobnosti.

Loni na podzim napsal vlivný polský deník Gazeta Wyborcza, že několik stovek polských dělníků ve Škodovce pracuje i žije jako otroci.

Vedení automobilky Škoda to odmítlo s tím, že podmínky personálních agentur přísně kontroluje.

Věk, záloha, čistý plat

"Udělali jsme nové výběrové řízení na personální agentury. Velmi důsledně dbáme na dodržování zákoníku práce a dalších podmínek pro najímané dělníky," uvedl člen představenstva Škody Auto zodpovědný za personalistiku Martin Jahn.

Zprávy o tom, že podmínky pro dělníky nejsou v pořádku, odmítla také agentura Zetka Auto.

Ta na svých internetových stránkách v podmínkách pro práci ve Škodě Auto požaduje věk mezi 20 až 45 roky, lidé musí doložit, že mají nejméně 1 500 korun na zajištění životních potřeb.

Ubytování firma pro najaté dělníky zajišťuje na ubytovnách v Mladé Boleslavi, pokoje jsou tří a více lůžkové. Firma slibuje i příspěvek 1 000 korun pro ty dělníky, kteří si najdou ubytováni sami, a slibuje, že vše se řídí zákoníkem práce.

"Minimální plat činí 80 korun čistého na hodinu," uvádí firma na svých internetových stránkách.

Škoda Auto zaměstnává asi 27 tisíc lidí, z toho je 23 034 kmenových, zbytek najímá u agentur. Jde především o dělníky ze Slovenska a Polska. Podobně jako další velké firmy v Česku má totiž automobilka velké problémy sehnat dostatek pracovníků.

 

Právě se děje

Další zprávy