Deficit státní pokladny je nižší než loni o 10 miliard

Veronika Skálová Veronika Skálová
2. 5. 2011 14:30
Stát zatím ušetřil 6 miliard na příspěvcích na stavební spoření

Praha - Státní pokladna hospodařila ke konci dubna s nižším schodkem než za první čtyři měsíce loňského roku.

Jak informovalo ministerstvo financí, letošní schodek rozpočtu dosáhl k poslednímu dubnovému dni 67,5 miliardy korun, v loňském roce byl o více než 10 miliard vyšší.

Daňové příjmy státu se za čtyři měsíce snížily o 1,8 procenta, zato do státní pokladny přibývaly rychleji peníze od Evropské unie a Národního fondu.

Velký podíl na snížení schodku měly i nižší kapitálové výdaje a nižší vyplacený příspěvek na stavební spoření, který oproti loňskému roku klesl o 6 miliard korun.

Příjmy rozpočtu stouply celkově za první čtyři měsíce o 4,4 miliardy korun, tedy o 1,4 procenta. Dosáhly 326 miliard korun, 155,9 miliardy pocházelo z daňových příjmů, za téměř dvouprocentním poklesem ve srovnání s loňským rokem byly podle ministerstva nižší příjmy z daně z přidané hodnoty i daně z příjmů právnických a fyzických osob.

Zvýšily se příjmy z pojistného na sociální zabezpečení, které dosáhly 119,3 miliardy korun a byly tak o 3,9 procenta vyšší než v roce 2010.

Stát za první čtyři měsíce utratil celkem 393,5 miliardy korun, což je o 6,3 miliardy méně než o rok dříve. Nejvíce peněz putovalo na sociální dávky, celkem 150 miliard korun. To je o 6,6 miliardy a tedy o 4,6 procenta více než loni. O něco více rostl objem vyplacených důchodů - stát přišly na 122,3 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o 8,5 miliardy a 7,5 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy