Ekonomika Česka letos poroste pomaleji než loni

Veronika Skálová Veronika Skálová
14. 4. 2011 15:40
Ministerstvo financí snížilo svou předpověď ohledně růstu ekonomiky
Ministerstvo financí počítá, že letos ekonomika zpomalí víc, než se zdálo v lednu.
Ministerstvo financí počítá, že letos ekonomika zpomalí víc, než se zdálo v lednu. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Česká ekonomika letos poroste o něco pomaleji, než ministerstvo financí odhadovalo na začátku roku, nižší by ale měl být i schodek veřejných financí.

V aktuální předpovědi makroekonomického vývoje předpokládá ministerstvo zpomalení růstu hrubého domácího produktu na 1,9 procenta z loňských 2,3 procenta, pro příští rok pak předpovídá růst o 2,3 procenta.

V lednu přitom pro letošek počítalo s růstem HDP o 2,2 procenta a na příští rok předpovídalo optimistických 2,7 procenta.

 

"Růst v tomto roce by měl být tažen zejména zahraničním obchodem, v menší míře také tvorbou hrubého kapitálu," uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob s tím, že oživení světové ekonomiky je i nadále zatížené mnoha nejistotami.

Schodek státního rozpočtu pro letošní rok by se měl snížit na 4,2 procenta HDP oproti lednovému odhadu 4,6 procenta.

"Příjmová strana bude pravděpodobně posílena rychlejším růstem některých daňových příjmů jako je DPH a daň z příjmů právnických osob. V případě DPH jde o efekt zvýšení sazeb z roku 2010, který se do značné míry projeví zřejmě až letos," uvedlo ministerstvo v dokumentu.

Počítá také s přílivem peněz z evropských fondů, který by měl dosáhnout "historických hodnot". "Tyto zdroje ovlivňují saldo pouze ve výši národního spolufinancování, jinak mají svůj odraz i na výdajové straně, a to hlavně v podobě vládních investic," píše se ve zprávě.

Inflace by podle ministerstva měla letos stoupnout mírně nad 2 procenta, bude se tedy držet poblíž inflačního cíle České národní banky.

Zároveň ministerstvo předpokládá snížení nezaměstnanosti za letošní rok na 6,9 procenta z loňských 7,3 procenta, příští rok pak poklesne na 6,5 procenta.

Objem mezd a platů by měl po dvou letech stagnace stoupnout o 2,1 procenta, v roce 2012 by měl růst zrychlit.

Oproti původnímu odhadu ministerstva by ale letos měla růst pomaleji spotřeba domácností. Zatímco v lednu předpokládalo její nárůst o 1 procento, nyní slevilo na zvýšení spotřeby o 0,7 procenta, ještě pesimističtěji vidí ochotu utrácet pro příští rok - zatímco před třemi měsíci počítalo s růstem spotřeby o 2,9 procenta, nyní předpokládá růst jen o 1,9 procenta.


 

Právě se děje

Další zprávy