Daň z vína nezavedeme, couvá ministerstvo financí

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
3. 12. 2012 8:58
Vinaři si mohou oddechnout, vláda ustoupila od plánované spotřební daně na víno
Foto: Isifa/Thinkstock

Praha - Vinaři si mohou oddechnout, plánovaná spotřební daň na víno se v Česku minimálně v příštích dvou letech zavádět nebude.

Desetikorunová spotřební daň měla zatížit litr tichého vína od 1. ledna 2014. Že od plánu Nečasova vláda ustoupila, vinařům na setkání v Mikulově sdělil první náměstek ministra financí Ladislav Minčič. „Do konce tohoto roku ani v příštím roce nebude návrh předložen," prohlásil.

Informaci přinesl ekonomický deník E15.

Souběžně s plošným zdaněním dováženého a tuzemského vína se podle Minčiče hledala cesta, jak zároveň neničit konkurenceschopnost tuzemského vinařství v Evropské unii. „Takové řešení se ale nepodařilo najít. Navíc by daňová povinnost zvýšila náklady pro správce daně," vysvětlil názorový obrat Minčič.

Vinaři rozhodnutí uvítali. „Nebylo by spravedlivé, aby Česká republika jako jediná ze zemí EU produkující víno zavedla spotřební daň. Ani Řecko, Španělsko či Portugalsko nikdo v krizových dobách netlačí k tomu, aby ji zavedly," cituje deník předsedu Svazu vinařů Tibora Nyitray. Ten soudí, že vinařům pomohla protestní petice s více než 40 tisíci podpisy a analýza dopadů nenulové sazby daně, již pro svaz zpracovala firma Ernst & Young.

S plánem zavést spotřební daň na tiché víno přišlo začátkem roku ministerstvo financí a v dubnu jej potvrdila vláda. Počítala, že daňovou úlevu budou mít malí vinaři, kteří ročně vyrobí méně než dva tisíce litrů a s produkcí nejdou na trh. Ministerstvo financí si od daně slibovalo zhruba 1,5 miliardy ročně do státního rozpočtu. Návrh obhajovalo spravedlností, když spotřební daň odvádějí výrobci lihovin a piva.

 

Právě se děje

Další zprávy