Další chytrý mobil od výrobce počítačů: Lenovo LePhone

Veronika Skálová Veronika Skálová
7. 1. 2010 11:48
Chytré telefony jsou v módě. Lenovo vyrobí vlastní model.
Nexus One od Google se veřejnosti představil 5. ledna 2010.
Nexus One od Google se veřejnosti představil 5. ledna 2010. | Foto: Aktuálně.cz

Las Vegas - Kdo nenabízí chytrý mobil vlastní značky, jako by neexistoval. Tohle heslo vzala za vlastní další společnost vyrábějící elektroniku.

Čínský výrobce počítačů Lenovo Group zveřejnil na veletrhu elektroniky v Las Vegas svůj plán rozšířit nabídku o vlastní model takzvaného smartphone. Tedy chytrého telefonu, jehož nejpopulárnějším ztělesněním je iPhone od Applu.

Jen 12 milimetrů silný LePhone s dotykovým displejem a operačním systémem Android od Googlu má podle oznámení společnosti přijít na trh ještě letos. Podrobnosti o ceně Lenovo nezveřejnilo.

Svým vstupem na trh s chytrými mobily se řadí vedle konkurentů Dell a Acer. Také tyto společnosti původně zaměřené na výrobu počítačů, už své přístroje představily - jmenují se Tempo v případě Aceru a Mini 3 u Dellu.

Generální ředitel Lenovo Jang Jüan-čching konstatoval, že rozšíření nabídky o smartphone je pro výrobce počítačů logickým krokem, protože příští velkou příležitostí bude mobiní internet.

Analytici: Nexus One od Googlu bude hit

Lenovo přichází se svým oznámením pouhé dva dny poté, co svůj vlastní a dlouho očekávaný smartphone představil Google. Jmenuje se Nexus One a na trh přišel odblokovaný.

Analytici mu předpovídají velkou budoucnost. Doug Anmuth z Barclays Capital prorokuje, že Google letos prodá mezi pěti a šesti miliony kusů své technologické novinky. Již zavedený iPhone podle něj dosáhne prodeje 7 milionů kusů pouze za první čtvrtletí letošního roku.

Češi si na novinku od Google nejspíš ještě nějakou dobu počkají. Operátoři působící v Česku jej většinou hodnotí jako příliš drahý a nepříliš převratný. Připustili sice, že o jeho uvedení na český trh jednají, ale podrobnosti zatím neuvedli.

Google však bude Nexus One prodávat i ve vlastním internetovém obchodě. Ve Spojených státech stojí 529 dolarů, tedy asi 9500 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy