AK: Cukerná reforma je pro ČR dobrá

ČTK, eko
25. 11. 2005 15:13
Praha - Domácí cukrovarnictví a řepařství zůstane navzdory poklesu cen cukru i řepy konkurenceschopné.

Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby je pozitivní to, že se plošně nezkrátily výrobní limity jednotlivých zemí, jak předpokládal původní návrh, a Česku zůstala kvóta 455.000 tun cukru.

Jádrem reformy je to, že zaručené ceny cukru v EU klesnou od sezony 2006/07 během čtyř let o 36 procent a cukrové řepy o 42,6 procenta. Podle Veleby by tak spotřebitelské ceny cukru mohly klesnout za čtyři roky až o 30 procent. "Vývoj je ale velmi obtížné odhadovat," zdůraznil.

Hořké sousto poklesu cen má pěstitelům vynahradit příspěvek z rozpočtu EU. Ten má kompenzovat ztrátu jejich příjmů do výše 64,2 procenta. Současně má odchod slabších cukrovarníků z trhu usnadnit restrukturalizační fond, samofinancovaný průmyslem.

Čeští pěstitelé cukrovky mají podle Veleby nižší náklady na jednotku produkce než ve většině konkurenčních evropských zemích. Dopady reformy budou bolestivé, ale ceny klesnou všem, což pravděpodobné povede k ukončení produkce v zemích s méně příznivými podmínkami. Naopak v Česku by měla produkce cukrovky pokračovat, věří šéf komory.

Také samotní pěstitelé soudí, že ČR zůstane po změnách v regulaci trhu s cukrem v této komoditě konkurenceschopná. Podstatné je ale to, aby kompenzace za pokles cen šly přímo producentům řepy a nerozplynuly se v platbách na veškerou zemědělskou půdu, uvedl předseda Svazu pěstitelů cukrovky Zdeněk Joudal.

Vítá zejména zachování národní kvóty 455.000 tun cukru a  soudí, že by ČR měla využít možnosti přikoupit dalších asi 20.000 tun. Podle jednání Světové obchodní organizace se totiž bude muset omezit export, což znamená až pětinové snížení domácí výroby ze současných 550.000 tun ročně.

"Generálně se nám to líbit nemůže, ale chápeme, že reforma je nutná," reagoval předseda Asociace soukromého zemědělství Stanislav Němec. Snížení cen podle něj bude nepříjemné, nicméně čeští pěstitelé byli jejich vysokou unijní úrovní hýčkáni jen poměrně krátkou dobu.

 

Právě se děje

Další zprávy