Čtvrtina firem nemá životně důležité razítko

Tomáš Fránek
2. 11. 2007 8:55
Bylo vydáno na 1150 integrovaných povolení
Firmám chybí povolení Bursíkova ministerstva
Firmám chybí povolení Bursíkova ministerstva | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Čtvrtina tuzemských firem propásla termín pro získání integrovaného povolení, které "hlídá" množství vypouštěných škodlivých látek, nařizuje používání co nejúčinnějších technologií nebo sleduje plnění limitů pro produkci odpadů.

Z 1850 průmyslových a zemědělských podniků totiž razítko získalo 1150 společností. Termín pro jeho získání vypršel posledního října.

"Platnými integrovanými povoleními dnes disponuje zhruba 75 procent těch, kterých se tato povinnost týká," uvedl mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar.

Přišli jste pozdě

O integrované povolení požádala podle ministerstva naprostá většina provozovatelů, část z nich ale poslala svoji žádost pozdě a úřady ji stále posuzují.

"Malá skupina provozovatelů (zhruba čtyři procenta) nepodala žádost o integrované povolení na krajské úřady vůbec," uvedl Kašpar.

ČTĚTE VÍCE
Autor fotografie: Jaroslav Jiřička

Firmám bez povolení nyní hrozí za nedodržení zákonné povinnosti sankce až do výše sedmi milionů korun od České inspekce životního prostředí (ČIŽP) či Krajské hygienické stanice.

V případě, že ohrožují životní prostředí nebo veřejné zdraví, pak hrozí dokonce až ukončení výroby.

Nejvíce povolení podle ministerstva zbývá vydat ve Středočeském a Ústeckém kraji.

O nutnosti získat integrované povolení přitom firmy vědí už od roku 2002, požadavek na jeho získání vyplývá z legislativy Evropské komise.

Chce to unie

Brusel se vydáváním integrovaného povolení snaží donutit firmy v celé Unii, aby se chovaly šetrněji k životnímu prostředí.

Inspekce už dříve uvedla, že zavírání firem zatím nehrozí, kontroly ale začnou.

"Při řešení případů bez platného integrovaného povolení po tomto termínu bude ČIŽP přihlížet ke všem právně a věcně významným okolnostem, včetně toho, zda a v jakém časovém předstihu podal provozovatel žádost o vydání integrovaného povolení," uvedla mluvčí České inspekce životního prostředí (ČIŽP) Ivana Awwadová.

 

Právě se děje

Další zprávy