Ceny surovin ve světě klesají, potraviny mohou zlevnit

Petr Havel (spolupracovník redakce)
12. 10. 2007 0:00
Trend se zřejmě dostane i do Česka
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Blogy na Aktuálně.cz
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Praha - Zatímco v Česku vrcholí v těchto dnech diskuse o míře zdražení potravin, mimo jiné díky nárůstu cen zemědělských surovin, v zahraničí již odstartoval opačný proces. Světové ceny klíčových zemědělských komodit, jako je mléko nebo pšenice, začaly v poslední době klesat.

"Domnívám se, že už jsme za vrcholem růstu cen mléka," konstatuje například tajemník českého komitétu Mezinárodní mlékařské federace Oldřich Obermaier. Podle jeho údajů totiž již zhruba 14 dní klesají světové ceny sušeného odstředěného mléka, i "když je otázkou, zdali půjde o dlouhodobý trend".

Signály k poklesu cen mléka ale již také přicházejí ze samotné Evropské unie. Podle vyjádření komisařky EU pro zemědělství a rybolov Mariann Fischer Boel v bulletinu Agra Europe z počátku tohoto měsíce by příliš vysoké ceny surového mléka mohly vést ke snížení jeho odbytu. Ještě před komisařkou zaznělo obdobné varování s odkazem na obavy k možného poklesu prodeje mléka od některých zahraničních zemědělců, například z Německa, a to v zářijovém vydání bulletinu Markt News ze dne 19.9. 2007.

Foto: Ondřej Besperát

Klesá i pšenice v Chicagu

Také světové ceny rostlinné produkce se snižují. Například cena pšenice na americké burze Chicago Board of Trade klesla v případě obchodů s dodáním v prosinci letošního roku podle společnosti Colosseum od počátku října do současné doby o deset procent. Obdobně o deset procent poklesly na amerických burzách od 27. září do dneška ceny kukuřice.

Podle společnosti Colosseum se v minulém období zvýšily ceny pšenice na burzách mimo jiné proto, že některé státy z obavy z rostoucích cen zvýšily objednávky na nákup obilovin. "Například Indie nakoupila o 50 procent pšenice více, než se předpokládalo," uvedl analytik Colosseum Petr Čermák.

K poklesu cen pšenice přispěl i záměr Bruselu povolit evropským farmářům osít zemědělskými plodinami deset procent ploch, která by jinak podle regulí EU museli nechat ležet ladem. Cena pšenice tak již podle všeho vyčerpala svůj potenciál a v nejbližším období by mělo "docházet k její korekci".

OECD souhlasí

Stejný vývoj očekává Colosseum ve shodě s analýzami OECD v případě dominantní světové olejniny sóji.  Také cena kukuřice by neměla v nejbližší době vzrůst, protože "v současné době je již prakticky veškerá její úroda sklizena, takže produkce není ohrožena žádnými výkyvy počasí".

Naopak by ale měla do konce letošního roku výrazně vzrůst světová cena kávy. Příčinou je suché počasí v Brazílii a problémy v dodávkách kávy z Vietnamu. V Brazílii by přitom měla podle dosavadního vývoje klesnout oproti loňskému roku letošní produkce kávy o 23 procent.

Kromě toho budou muset podle pozorovatelů pod tlakem levicové brazilské vlády zvýšit majitelé plantáží platy pracovníků na těchto plantážích. Náklady na mzdy přitom tvoří 35 procent nákladů na pěstování a sběr kávy.

 

Právě se děje

Další zprávy