ČSA vylepšily hospodaření. Prodávaly majetek

Hana Vorlíčková, Adam Junek
4. 7. 2007 0:00
ČSA vloni prodaly majetek za více než 350 milionů korun

Praha - ČSA v uplynulém roce prodaly majetek za více než 350 milionů korun. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou národní dopravce v těchto dnech zveřejnil. I díky tomu se aeroliniím podařilo stáhnout ztrátu za celý rok na necelých 400 milionů korun.

Firma se na podzim uplynulého roku zbavila i akcií France Telecom.  Ty vlastnila už od začátku devadesátých let. "Tržby z prodeje akcií byly 119,7 milionu korun. Akcie měly pořizovací hodnotu 2,7 milionu," uvádí se ve výroční zprávě. Z vývoje cen akcií na pařížské burze je přitom zřejmé, že jejich hodnota za posledních dvanáct měsíců roste.

Potřeba peněz

"Potřebovali jsme cash. V našem byznys plánu jsme proto s prodejem akcií počítali," říká Radomír Lašák, prezident ČSA.

Prodejem akcií francouzského telekomu se ČSA připravily o příjmy z dividend. Jen vloni Francouzi aerolinkám vyplatili přes šest milionů korun, o rok dříve to byly necelé tři miliony.

Prodej téměř 212 tisíců kusů akcií nebyl jediný majetek, který aerolinie prodaly. V loňském roce si vylepšily ČSA hospodaření o bezmála 190 milionů prodejem hangáru C, který vlastnily. Zůstatková hodnota v účetnictví včetně pozemku byla zhruba 16,5 milionu korun. Prodejní cena pak přesáhla 204 milionu.

VÍCE O HOSPODAŘENÍ ČSA:
ČSA v prvním čtvrtletí snížily ztrátu
Bez prodeje divizí prodělají ČSA 300 milionů
Ztráta  ČSA "jen" 397 milionů

Prodeje pokračují i letos 

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

České aerolinie v prodeji svého majetku pokračují i letos.K prodeji jsou připraveny divize cargo a catering.

Cargo je už bezmála prodáno. V minulém týdnu proběhla elektronická aukce, v níž zvítězila společnost Central European Handling.

"V aukci byla získána tržní cena, která  výrazně převyšuje účetní hodnotu akciového podílu ČSA v této dceřiné společnosti, i proto poradce CAIB doporučil prodej realizovat," uvedla po aukci mluvčí ČSA Daniela Hupáková.

Konečné "ano" prodeji musí dát ještě mimořádná valná hromada příští týden.

Prodej cateringu se čeká na podzim tohoto roku.

ČSA předběžně počítaly, že zisk z obou prodejů bude okolo 400 milionů korun. Na letošní rok plánují, že hospodaření skončí v černých číslech. Konkrétně že zisk bude 42 milionů korun. Bez prodeje obou divizí by tak ztráta vyšplhala na 300 milionů.

Podle vedení ČSA nejde při prodeji obou divizí o vylepšení hospodářského výsledku firmy, ale především o posílení cash flow, tedy finanční síly společnosti. A také odříznutí "vedlejších činností podnikání, aby se mohly síly napnout na hlavní business".

Vyjma toho firma začátkem roku prodala pět svých letadel typu Boeing 737, které si vzápětí  vzala na zpětný leasing.

 

Právě se děje

Další zprávy