Na aerolinie dohlédne exministr Kočárník

Adam Junek, Sabina Slonková
10. 4. 2007 15:45
Ševčík v čele dozorčí rady končí. Byl tam neoprávněně

Praha - Dozorčí rada ČSA měla po více než čtyři měsíce šéfa, který ji neměl řídit. Nyní ekonoma Miroslava Ševčíka střídá bývalý ministr financí Ivan Kočárník.

"Mimořádná valná hromada zvolila do čela dozorčí rady Ivana Kočárníka. Miroslav Ševčík jak na funkci šéfa, tak na členství v dozorčí radě rezignoval," uvedla mluvčí ČSA Daniela Hupáková.

Ředitele Liberálního institutu Miroslava Ševčíka nominovalo do kontrolního orgánu Českých aerolinií ministerstvo financí. Na popud bývalého ministra Vlastimila Tlustého.

Deník Aktuálně.cz už dříve upozornil, že Ševčík je ve střetu zájmů. Podle výpisu z obchodního rejstříku figuruje v řadě dalších firem - a jedna z nich je v konkursu. Právě to odporuje liteře zákona.

Nový rozbor mluví jasně

Zákon by Ševčíkovo jmenování umožnil pouze v případě, kdyby šéf Liberálního institutu oznámil své angažmá v krachující firmě. Pak by mohl být dvoutřetinovou většinou hlasů na valné hromadě zvolen. To byly také argumenty, jimiž Ševčík své zvolení hájil.

Nejnovější právní rozbor, který si nechaly zpracovat Konsolidační agentura a další státní instituce, však podle zjištění Aktuálně.cz vyzněl jednoznačně: Ševčíkovo jmenování je neplatné.

Ševčíkův hlas chybět nebude

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Tato skutečnost mohla dokonce ovlivnit právoplatnost hlasování v dozorčí radě. Právníci, které deník Aktuálně.cz oslovil, se shodli, že rada je sice i bez svého šéfa schopna usnášení, jde však o to, jakým poměrem hlasování dopadlo.

"Jeho funkce v zásadě nevznikla, proto by zpětně neměl být v žádném hlasování započítán jeho hlas," tvrdí jeden z právníků.

Pokud by tedy někdy nastala situace, že rozhodnutí prošlo v dozorčí radě o jediný hlas, a to Ševčíkův, bylo by možné takový verdikt napadnout a zneplatnit.

"Pokud by se skutečně prokázalo, že jeden člen dozorčí rady nebyl zvolen právoplatně, záleželo by na konkrétních hlasováních. Máme ale prověřeno, že i bez jednoho hlasu bylo každé hlasování dozorčí rady ČSA platné," sdělil deníku Aktuálně.cz Jiří Pekárek, mluvčí konsolidační agentury, která patří spolu s ministerstvem financí k hlavním akcionářům aerolinek.

Jedno pochybné rozhodnutí

Problém by to byl zejména při jednom z nejdůležitějších rozhodnutí rady, která byla zvolena vloni v listopadu. A to při schvalování harmonogramu prodeje divizí Catering a Cargo, které mají být vyčleněny jako akciové společnosti a záhy prodány v rámci restrukturalizace ztrátových státních aerolinií.

Prezident leteckého dopravce Radomír Lašák navíc s výnosem z prodeje těchto divizí počítá už v letošním výsledku. Zisk za tento rok by měl podle informací z poslední tiskové konference činit 42 milionů korun. Pokud nevyjde prodej, bude to naopak mínus tři sta milionů.

Za loňský rok vykázaly aerolinie ztrátu necelých 400 milionů.

 

Právě se děje

Další zprávy