Bez prodeje divizí prodělají ČSA až 300 milionů

Adam Junek
2. 4. 2007 0:00
Firma se po letech pokusí o první kladný výsledek.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - České aerolinie si pro letošní rok naplánovaly po dlouhé době zisk. Zajistí jim ho však jedině prodej dvou divizí.

"Pro letošní rok plánujeme zisk 42 milionů korun," uvedl na počátku března prezident společnosti Radomír Lašák, když představoval loňskou ztrátu 397 milionů.

Poprvé v plusu

Po delší době, kdy ČSA vzdor zlepšující se situaci na leteckém trhu prodělávaly stamiliony, by tak šlo o první kladný výsledek.

Lašák ještě varoval, že nové úpravy v zákoníku práce by mohly ČSA uvrhnout zpět do ztráty.

Nezmínil však již druhou podmínku toho, aby ČSA dosáhly plusu: je třeba úspěšně dokončit prodej divize Cargo a také divize Catering, která dodává na palubu letadel občerstvení. O jejich vyčlenění ze společnosti v těchto dnech rozhoduje dozorčí rada. Prodat se mají zhruba ve třetím čtvrtletí.

"Dopad prodeje Cargo Terminálu a Cateringu do hospodářského výsledku očekáváme řádově na úrovni 400 milionů korun. Nejde přitom samozřejmě o cenu, kterou chceme za dceřiné společnosti získat, ale o vliv jejich účetní zůstatkové hodnoty na hospodaření," uvedl na dotaz deníku Aktuálně.cz Lašák.

Jen za Cargo chce přitom firma získat nejméně tři čtvrtě miliardy korun.

V případě, že by se nerealizovaly divestice, by ČSA skončily ve ztrátě na úrovni kolem 300 milionů korun. Což odpovídá původně přijatému plánu na ozdravení firmy z května loňského roku. Ten počítá se ziskem až v roce 2008.

Foto: Ondřej Besperát

Podle vedení ČSA nejde při prodeji obou divizí o vylepšení hospodářského výsledku firmy, ale především o posílení cash flow, tedy finanční síly společnosti. A také odříznutí "vedlejších činností podnikání, aby se mohly síly napnout na hlavní business".

Hospodaření na vzestupu

Loňská čtyřsetmilionová ztráta je lepší, než plánovaly samy aerolinie. První plány ještě za vedení Jaroslava Tvrdíka počítaly na loňský rok se ztrátou 940 milionů korun. Po příchodu Lašáka se plán revidoval a ČSA počítaly se stejným prodělkem jako o rok dříve - tedy s půlmiliardovým mínusem.

Pozitivní vývoj v loňském roce naznačily již předběžné výsledky výnosů za měsíce září až listopad, které v polovině prosince přinesl deník Aktuálně.cz.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
ČSA se konečně daří. Prodej roste
Přestože poklesla kapacita měřená tak zvanými osobokilometry, podařilo se Českým aeroliniím od září do listopadu zvýšit výnosy asi o osm procent. Může prý za to prodej.

Největšímu českému leteckému dopravci se tak podařilo zvrátit negativní trend klesajících výnosů a nižší využité kapacity, které hnaly aerolinie do hlubokých ztrát.

Přitom ještě v pololetí to nevypadalo s aeroliniemi dobře. Podle informací, které zveřejnil on-line deník Aktuálně.cz, se měla ztráta za šest měsíců přehoupnout až přes miliardu korun. Stáhnout se ji podařilo mimo jiné i díky změně účetních metod.

Letadlo u terminálu na letišti v Ruzyni.
Letadlo u terminálu na letišti v Ruzyni. | Foto: Ondřej Besperát
Ztráta přesahuje miliardu, ČSA opustí až tisíc lidí
Až přes miliardu korun se měla podle informací deníku Aktuálně.cz přehoupnout pololetní ztráta ČSA.

Aerolinie totiž začaly jinak účtovat neproletěné letenky.

Dříve se letenky, jež cestující nevyužil, zapsaly do jakéhosi "rezervního balíku" a do výnosů se započítaly až za půl roku - to kdyby se cestující rozhodl letět později a letenka mu to umožňovala. Nicméně od minulého pololetí ČSA tyto letenky dávají do výnosů již po měsíci. A tak se do plusových položek najednou zapsaly letenky za půl roku zpětně.

"Podobně účtují s neproletěnými letenkami i naši alianční partneři," vysvětloval tehdy pro Aktuálně.cz Radomír Lašák.

 

Právě se děje

Další zprávy