ČSA: Do Nového roku s výpověďmi

Dušan Klimeš
18. 12. 2006 15:45
Praha - O dalších dvě stě lidí by chtěly zeštíhlit státní aerolinie do tří měsíců, přesto firma neušetří.
Letiště Ruzyně v současnosti
Letiště Ruzyně v současnosti | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Zatímco na konci roku vykáží České aerolinie stavy zaměstnanců na úrovni 5300, v závěru prvního čtvrtletí to už nebude pravda. O práci přijdou další dvě stovky zaměstnanců.

Konečný stav, ke kterému chce management ČSA dojít, je asi 5080 zaměstnanců.

"Omezení počtu zaměstnanců a zeštíhlení organizační struktury přinese příští rok úsporu až 100 milionů korun. Na druhou stranu se ale náklady příští rok opět zvýší v důsledku již uzavřených kolektivních smluv a nově schváleného zákoníku práce," říká tisková mluvčí ČSA Daniela Hupáková.

Přesto ani toto zřejmě nebude konečné číslo. Původní plán restrukturalizace počítal se snížením stavu z 5600 až o dvacet procent, tedy o celou tisícovku.

Prodejem k nižším stavům

ČSA by tak stále měly "ušetřit" dalších pět set míst. Toho dosáhnou tak, že prodají některé své součásti. Aktuálně se zkouší zbavit Cargo služeb a Cateringu, tedy přípravy jídel na paluby letadel.

"Lidé v těchto provozech o práci však nepřijdou. Podmínkou prodeje je mimo jiné převzetí závazků Cargo terminálu a Cateringu, tedy i závazků plynoucích z pracovně právních vztahů," upřesňuje Hupáková.

Dodává, že to není cesta jak snižovat počty zaměstnanců, ale jak se zbavit činností, které nejsou pro podnikání ČSA podstatné.

V rámci firmy dojde k propouštění především na administrativních postech, bezpečnost cestujících by ohrožena být neměla.

"Rádi bychom měli asi sto lidí na jedno letadlo, což je srovnatelné s podobnými leteckými společnostmi," říká Daniela Hupáková.

 

Právě se děje

Další zprávy