Cigarety díky konkurenci zdražily méně

ČTK
22. 2. 2006 11:55
Praha - Dopad loňského zvýšení spotřební daně na cigarety do cen zatím ztlumila konkurence mezi tabákovými firmami.

Značky představující asi 23 procent prodejů cenu nezměnily vůbec, u výrobků tvořících 18 procent odbytu cena stoupla méně, než by odpovídalo zvýšení daňové sazby. U zbytku výrobci plně promítli růst daně, vyplývá z údajů, které ČTK poskytla česká pobočka British American Tobacco.

Ani o korunu vzhůru...

Nezdražily například cigarety Petra, jejich nová cena je totožná se starou - 44 korun za krabičku. Stejně tak je tomu u značek LM, Sparta nebo Pall Mall, které stojí stále tolik co před růstem daně.

Jen částečně zdražila třeba krabička Marlboro klasické délky. Na pultech se objevuje za 60 korun proti dřívějším 57 korunám, zatímco promítnutí daně by odpovídalo zdražení o pět korun.

Značka Lucky Strike také zdražila o tři koruny na 57 korun za krabičku, zatímco růstu daně by odpovídala cena 59 korun.

U části cigaret představující asi 59 procent prodejů stoupla cena plně o růst daně. Týká se to často nejlevnějších značek, u nichž už výrobci zpravidla neměli prostor pro to, aby pokryli vyšší daň na úkor své marže. Někde ještě spotřebitelé mohou narazit na doprodej starých zásob cigaret s původními cenami.

Producenty nutí k absorpci části spotřební daně u některých výrobků silná konkurence na trhu, kde po vstupu do EU a odbourání dovozního cla začaly přibývat levné cigarety a tržní podíl levných značek silně stoupl.

Schválená novela zákona počítá s dalším růstem spotřební daně od 1. dubna letošního roku. Výsledkem by mělo být zdražení o sedm korun na krabičku. Podle některých dřívějších odhadů to kuřáci mohou plně pocítit vzhledem k tomu, že výrobci vyčerpají prostor pro absorbování daně po loňském zvýšení daňové sazby.

Daň může být ještě vyšší

Česká republika má k 1. lednu 2007 dosáhnout minimálních sazeb EU a zdanit cigarety 60 eury (asi 1700 korunami) na 1000 kusů, což platí pro nejprodávanější cenovou kategorii. Podle odborníků je otázka, co touto kategorií bude, protože v Česku roste podíl levných cigaret.

Pokud by se staly nejprodávanější velmi levné výrobky, musel by být další růst daně v roce 2007 vyšší, než se předpokládalo.

Prodej cigaret v tuzemsku podle odhadů předloni meziročně stoupl o osm procent na 22,7 miliardy kusů. Část odbytu ale představují zahraniční kupující.

Spotřeba cigaret na obyvatele v Česku podle údajů Českého statistického úřadu v posledních třech letech roste. Předloni činila 2243 kusů proti 1664 kusům v roce 2001.

 

Právě se děje

Další zprávy