Soud:Firma reklamou na lightky neklamala

Reuters, ČTK, eko
15. 12. 2005 17:39
Springfield – Americký soud zrušil pokutu 10,1 miliardy dolarů, kterou měla firma Philip Morris platit za klamavou reklamu na lehké cigarety.

Podle hromadné žaloby tato reklama vyvolávala v lidech pocit, že kouření cigaret light je méně škodlivé.

Nižší soud v roce 2003 rozhodl, že tabáková firma ze skupiny Altria veřejnost skutečně klamala a vyměřil ji pokutu 10,1 miliardy dolarů (asi čtvrt bilionu korun).

Vrchní illinoiský soud ale rozsudek i pokutu zrušil. Zdůvodnil to tak, že Federální komise pro obchod výslovně opravňuje firmy označovat své výrobky jako "light" nebo nebo s nízkým obsahem dehtu a nikotinu. Zrušení pokuty se všeobecně očekávalo, píše agentura Reuters.

Akcie společnosti Altria po zprávě posílily o více než pět procent na nové historické maximum. "Ačkoli to bylo očekávané rozhodnutí, trh na něj reagoval velmi pozitivně," prohlásil analytik Tim Ghriskey ze společnosti Solaris Asset Management. Dodal, že rozhodnutí odstraňuje další právní překážku pro přežití tabákového průmyslu.

Společnost Altria, která vlastní výrobce cigaret i potravinářské podniky, ve třetím čtvrtletí zvýšila čistý zisk téměř o devět procent na 2,88 miliardy dolarů. Prodej divize Philip Morris USA však klesl o 0,9 procenta na 47,9 miliardy cigaret.

V České republice kontroluje Philip Morris ČR přes 80 procent trhu s cigaretami. Česká divize nabízí například značky Marlboro, L&M, Petra a Sparta.

 

Právě se děje

Další zprávy