Čína nechce továrny na cigarety

Michal Najman
9. 2. 2006 10:34
Peking - Nepostavíte nic nového, takový vzkaz vyslala tabákovým společnostem čínská vláda.

Čínská vláda začala svůj boj s kuřáky na všech frontách. Nové továrny se stavět nebudou, stávající budou reorganizovány, tabáková reklama bude eliminována a daně na tabákové výrobky budou zvýšeny. Tato slova zazněla z úst čínského zástupce v OSN Sha Zukanga na jednání Světové zdravotnické organizace. Ta se sešla, aby projednala celosvětový boj proti kouření.

Čínský tabákový trh je obrovský. Za minulý rok se zde prodalo 1,95 bilionu cigaret a ztratit čínské kuřáky by byla pro nadnárodní tabákové koncerny velká rána. Je jich 350 milionů a tvoří tak více než čtvrtinu ze všech světových kuřáků.

Tabák zabije v Číně okolo milionu lidí ročně a to přimělo vládu podniknout kroky, které budou v konečném důsledku znamenat ztráty ve státní pokladně. Loni se na daních uvalených na cigarety vybralo přes dvacet miliard dolarů, uvedl server Business Week. Doposud je většina továren na výrobu cigaret vlastněna státem a tento monopol je velmi ziskový. Vláda však už zavřela desítky továren a na zavření dalších se chystá.

Dopad to bude mít také na drobné pěstitele tabáku. Ti dnes žijí na hranici chudoby v těch nejubožejších provinciích. Pokud jim vláda vezme jejich jediný příjem, bude jejich přežití obtížné.

 

Právě se děje

Další zprávy