Do východní Evropy míří miliardová pomoc, koruna stoupá

Ekonomika Ekonomika
27. 2. 2009 12:40
Pomoc přichází ve chvíli, kdy investoři z regionu stahovali své peníze
Foto: Reuters

Londýn - Společný plán na podporu bankovního systému a poskytování úvěrů ve střední a východní Evropě představily dnes ve svém komuniké největší mezinárodní finanční instituce. Koruna v zápětí nato prudce posílila.

Evropská banka pro spolupráci a rozvoj, Evropská investiční banka, Evropský investiční fond a Světová banka vyčlenily dohromady k tomuto účelu 24,5 miliard euro, to je 686 miliard korun.

Katalyzátor zatuhlých ekonomik

Peníze mají podle komuniké poskytnout rychlou a silnou finanční pomoc k posílení úvěrování v reálné ekonomice, zvláště pak malým a středním podnikům. Mají také mobilizovat finanční zdroje v regionu a fungovat tak jako katalyzátor oživení ekonomik. Pomoc má také umožnit vládám a národním bankám v nejpostiženějších zemích koordinaci jejich záchranných plánů.

Na pražskou burzu zpráva skutečně jako katalyzátor zafungovala. Česká měna po jedenácté hodině prudce posílila pod hranici 28 korun za euro, po 11:20 se podle společnosti Patria obchodovala na 27,92 Kč/EUR.

Koruna rovněž posílila k dolaru na 22,04 koruny za dolar. Důvodem prudkého posílení byla právě zpráva o miliardové pomoci východoevropským bankám, které jsou v problémech. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Pomoc v pravou chvíli

Pomoc, na které se představitelé bank dohodli včera, přišla zřejmě v pravý čas. Investoři totiž region střední a východní Evropy hodnotí trochu nespravedlivě jako celek, navíc v současnosti rizikový. Proto z něj stahovali své investice, na což doplácely jak místní měny, tak i akciové trhy.

"Vzhledem k tomu, že poslední výrazný propad měn v našem regionu souvisel právě s obavami z nárůstu rizika neschopnosti splácet, jsou tyto informace určitě pozitivní," uvedl pro ČTK analytik Patria Online Tomáš Vlk.

 

Právě se děje

Další zprávy