Chcete pomlouvat obchodní partnery? Pak jen s důkazy

Tomáš Fránek
20. 8. 2008 17:00
Nejvyšší soud vyhověl dovolání rakouské společnosti

Brno -  Firmy, které se cítí poškozeny tvrzením svých dodavatelů či konkurentů, nemusí v soudních sporech o svou dobrou pověst dokazovat, že mají pravdu

Naopak pravdivost výroků o podvodném jednání nebo nesplácení dluhů musí prokázat právě společnosti, které takové tvrzení zveřejnily.

Neplatící podnikatel nemá dobrou pověst

Nejvyšší soud se tak zastal firem v čele s rakouskou společností Olredo, která v Praze získala a na konci devadesátých let opravila známý Dětský dům na Příkopech.

Dodavatelské firmy po rekonstrukci domu, která měla stát přes sedm set milionů korun, zveřejnily, že jim stavební firma, kterou si Olredo najalo, dluží desítky milionů korun. Zástupci firem uvedli, že se kvůli neplacení ze strany Olreda dostala většina společností do vážných finančních problémů.

"Olredo nás podvedlo," uvedli zástupci firem.

Stavební firma najatá Olredem i samotná rakouská společnost tři dodavatelské firmy zažalovala pro poškození dobrého jména. Zveřejněné informace, které jsou podle Olreda nepravdivé, totiž vážně poškodily obchodní vztahy firmy.

"Zejména kontakt s bankami o financování dalších podnikatelských aktivit, při pronajímání nově zřízených prostor, resp. při získávání dalších zakázek," uvedli v žalobě. Stavební firma zkrachovala úplně.

Obvodní soud pro Prahu 9 i Městský soud v Praze ale žalobu zamítly, stejně jako nárok na 18 milionů korun, které po dodavatelských firmách za poškození dobrého jména Olredo a spol. požadovalo.

Podle pražských soudců dodavatelské firmy pouze využily svobodu slova a informovaly o výhradách, které mají.

Dokažte, že máte pravdu

"Pokud podnikatel neplní závazky řádně a včas, nelze dospět k závěru, že jde o právnickou osobu-podnikatele, která by požívala dobré pověsti. V těchto případech informaci o takovémto chování v obchodních vztazích nelze pokládat za neoprávněnou," uvedli pražští soudci v rozhodnutí.

Nejvyšší soud ale rozhodl ve prospěch rakouské společnosti. Podle senátu soudu vedeného soudcem Pavlem Pavlíkem není věcí rakouské společnosti, aby u soudu dokazovala, že tvrzení dodavatelů jsou nepravdivá.

"Pravdivost tvrzení musí prokázat jejich původce," rozhodli soudci.

To, že by vyhověním žalobě rakouské firmy došlo k omezení svobody slova, označili soudci Nejvyššího soudu za nepřesný a nevyvážený názor. Soudy totiž nevzaly v potaz ochranu dobrého jména společnosti Olredo.

"Je obecně uznávanou zásadou, že svoboda slova není institutem bezbřehým. Za výkon tohoto práva obecně nelze považovat tvrzení nepravdivých, respektive pravdě neodpovídajících skutečností," uvedli soudci.

 

Právě se děje

Další zprávy