Stát táhne do boje s agenturami vykořisťujícími dělníky

Tomáš Fránek
17. 7. 2008 13:30
Zpřísnit pravidla chce i Evropské komise
Některé pracovní agentury fungují bez povolení, neexistuje tak přehled kolik lidí do země dovezli.
Některé pracovní agentury fungují bez povolení, neexistuje tak přehled kolik lidí do země dovezli. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno -  Stát se rozhodl, že výrazně zpřísní podmínky pro pracovní agentury, přes které je v Česku oficiálně zaměstnáno čtvrt milionu, především zahraničních, dělníků.

Část agentur totiž v Česku funguje bez povolení. Neexistuje proto přehled, kolik lidí do země dovezli. Dělníci často pracují a bydlí v nevyhovujících podmínkách.

Podle odborů agenturní zaměstnávání bere státu miliardy korun, odboráři hovoří v mnoha případech o novodobém otroctví.

Odvolání souhlasu

Nad agenturami by tak podle novely zákona o zaměstnanosti, která je už v Poslanecké sněmovně, měla být především větší kontrola ze strany ministerstva vnitra.

Ministerstvo práce a sociálních věcí si vždy k povolení pro fungování agentury musí vyžádat právě jeho stanovisko. "Podmínkou pro udělení povolení ke zprostředkování zaměstnání právnické nebo fyzické osobě je souhlas ministerstva vnitra," je uvedeno v novele zákona.

Vnitro navíc bude mít možnost souhlas s fungováním agentury kdykoliv odvolat. "To pro agentury práce přináší určitou právní nejistotu," uvedli na serveru Epravo Matěj Daněk a Barbora Suchá z kanceláře Procházka, Randl, Kubr.

Podle nich je problematické i to, že agentury mohou na základě stanoviska ministerstva vnitra ztratit povolení k poskytování služeb i v případě, že ho získaly před platností novely zákona. Ta má začít platit od roku 2009.

Nemělo by se už stát, že by neexistoval žádný přehled kolik lidí agentury do Česka přivezly. Za loňský rok totiž více než třináct set agentur, které od českých úřadů dostaly licenci, povinnost nahlásit počty lidí nesplnilo.

Vyšší pokuty

Podle novely zákona nyní bude moci ministerstvo odejmout povolení agentuře nově i v případě, že povinnost doložit statistiky počtu zaměstnaných lidí nesplní.

A nový zákon počítá také s tím, že se zvýší se i pokuty. Zatímco nyní agenturám hrozí půl milionová pokuta, sankce se zvýší až na milion korun.

Ulice Milady Horákové je stále rušnější, k automobilové dopravě přibyly nákladní auta ze stavby.
Ulice Milady Horákové je stále rušnější, k automobilové dopravě přibyly nákladní auta ze stavby. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Do boje za lepší postavení agenturních pracovníků, bez kterých se velké firmy neobejdou, vytáhla i Evropská komise.

Ministři zemí EU se už dohodli na posílení práv osob, které jsou dočasně zaměstnány prostřednictvím pracovních agentur. Tito pracovníci by napříště měli mít stejná práva jako ostatní zaměstnanci pracující ve firmě na stálo - jde například o právo na nemocenskou nebo dovolenou.

Velká Británie však prosadila, aby tato možnost platila až po uplynutí 12 týdnů - původní návrh Komise zněl na 6 týdnů. V České republice přitom mají dočasně zaměstnaní stejná práva jako stálí zaměstnanci hned od prvního dne.

 

Právě se děje

Další zprávy