Agentury tají počty novodobých otroků v Česku

Tomáš Fránek
8. 6. 2008 23:52
Pracovní agentury inkasují desítky milionů měsíčně
Máte strojní vzdělání a umíte anglicky? V Nošovicích by vás chtěli zaměstnat!
Máte strojní vzdělání a umíte anglicky? V Nošovicích by vás chtěli zaměstnat! | Foto: Ondřej Besperát

Brno - V Česku oficiálně funguje osmnáct set agentur, které pro firmy v Česku zprostředkovávají zaměstnávání desítek tisíc cizinců. Ale jenom u méně než třetiny se ví, kolik lidí do Česka vlastně dovezly.

Více než třináct set agentur, které od českých úřadů dostaly licenci, povinnost nahlásit počty lidí nesplnilo.

Ani pokuta nevadí

A to přesto, že za nesplnění povinnosti předat údaje o počtu zaměstnávaných lidí hrozí agenturám pokuta do výše půl milionu korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí už proto s některými agenturami zahájilo správní řízení.

To, že agentury odmítají uvést, kolik lidí za rok zaměstnaly, je jenom jeden z důkazů, jaká džungle panuje v této oblasti, ve které podle odborů státu utíkají miliardy korun.

V Česku přitom přes agentury pracuje přes 250 tisíc lidí, většina z nich je z ciziny.

Agentury v Česku také fungují úplně bez licence, jenom z Vietnamu měly takové agentury, které nemají českou ani vietnamskou licenci, do Česka přivézt na tisíce dělníků.

Foto: Schenker

A ne úplně ojedinělé jsou také případy, kdy agentura, která doveze dělníky z ciziny, ukončí činnost a jejich zástupci zmizí.

"Chtěli jsme se domluvit s agenturou na dovozu dělníků z Vietnamu, ale jejich podmíinky byly tak vyděračské, že jsme si to raději zařídili sami bez zprostředkovatele," uvedl majitel menší strojírenské firmy z jihu Moravy.

Problémy jsou i s podmínkami, které pro dělníky agentury zajišťují v Česku, často totiž lidé žijí v nevyhovujících podmínkách. Zisky agentur přitom nejsou malé. Za hodinu práce účtují agentury firmám přes dvě stě korun, dělníci přitom dostávají ani ne sto korun.

Kontroly zpřísníme, ale jak?

Odbory situaci na trhu pracovních agentur ostře kritizují, tvrdí, že stát přichází o miliardy korun.

Čtěte podrobnosti: Odbory: Práce přes agentury okrádá stát o miliardy

"Daňové úniky z agenturního zaměstnávání mohou být pět až deset miliard korun ročně. Jde však jen o hrubý odhad vypočítaný na základě údajů od personálních agentur," řekl předseda odborového svazu KOVO Josef Středula.

Odboráři kritizují i to, že v řadě případů jsou agenturní pracovníci za stejnou práci odměňováni výrazně méně než kmenoví zaměstnanci.

Stát už kvůli situaci slibuje přísnější kontroly.

Zatím nejznámější případ, kdy stát agenturní práci trestal, je zaměstnávání polských dělníků v mladoboleslavské Škodovce.

Čtěte více:
Polští dělníci brali ve Škodě i o pětinu míň než Češi
Dělníci z Polska ve Škodě otročili. Hrozí za to pokuta

Inspektorát práce udělil agentuře Zetka Auto kvůli porušení pracovněprávních předpisů pokutu půl milionu korun. Pokutu ale úřad udělil až poté, co v případě intervenoval veřejný ochránce práv Otakar Motejl.

Kontroloři se brání tím, že mají jenom omezené pravomoci. Třeba na ubytovny dělníků se vůbec nedostanou.

Hospodářská komora kvůli zlepšení podmínek pro zahraniční dělníky, bez kterých se firmy neobejdou, zase plánuje vytvoření speciálního garančního fondu. Fond, podporovaný příspěvky tuzemských zaměstnavatelů, by podle Hospodářských novin sloužil pro tisíce dělníků z Vietnamu, Thajska, Koreje, Číny nebo Mongolska.  

 

Právě se děje

Další zprávy