ČEZ probouzí socialistické plány na atomové teplo

Karel Toman
9. 12. 2010 6:00
Teplovody do Brna a Budějovic byly součástí původních socialistických plánů elektráren
Foto: Jan Langer

Praha/České Budějovice/Brno - Elektrárenská společnost ČEZ chce postavit třicetikilometrový teplovod z Temelína do Českých Budějovic.

"Do konce roku předložíme dokumentaci a podáme žádost o posouzení vlivu na životní prostředí," řekl deníku Aktuálně.cz mluvčí ČEZu Ladislav Kříž.

Před dvěmi měsíci přitom dostal ČEZ dobrozdání ministerstva životního prostředí pro svůj záměr "Dodávky tepla z Jaderné elektrárny Dukovany do Brna" v délce 40 kilometrů.

Podobný plán na teplovod ze zvažované jaderné elektrárny Blahutovice počátkem roku oprášila i hospodářská komora smogem dušeného Ostravska.

Dvě třetiny tepla z jádra jdou "bohu do oken"

Jaderné elektrárny využívají k chlazení páry z turbín na vodu do kotlů nebo výměníků velké množství vody proudící v odděleném okruhu. Až dvě třetiny tohoto tepla dnes unikají bez využití chladírenskými věžemi. ČEZ by rád toto teplo spoutal a dálkovými teplovody ho dodával velkým městským teplárnám.

Po více než dvaceti letech tak Česko zažívá návrat k socialistickým projektům z dob výstavby atomových elektráren v 80.letech, jejichž realizaci přerušil listopad 1989. Jako první to oznámil ČEZ počátkem letošního roku u záměru teplovodu z Dukovan do Brna, pro který je stále držena trasa v územních plánech.

Stanovisko ministerstva životního prostředí z 15. října shledalo, že tento záměr nemá významný vliv na životní prostředí. Podle posuzované zadávací dokumentace má projekt začít v roce 2010 a skončit o šest let později.

"Blíž k realizaci nás to posunulo, ale zdaleka to neznamená, že je rozhodnuto," komentuje věc Kříž. Horké to zatím nebude ani s teplem pro Budějovice.

ČEZ: Cenu ani termín neznáme

"Nejsme ještě tak daleko, abychom mohli sdělit cenu a termín," tvrdí mluvčí Kříž. "Jde čistě o to, abychom měli všechny podklady pro rozhodování, abychom si ověřili realizovatelnost tohoto projektu ze všech stran," dodává.

Podobně jako u teplovodu Dukovany - Brno chce ČEZ zatím pouze zjistit požadavky všech zúčastněných stran řízení, hlavně Českých Budějovic.

"Bude záležet hlavně na městu, kterému patří rozvody, a pak i na ekonomice celého projektu," opakuje Kříž na dotaz k vyhlídkám na stavbu teplovodů pro Brno i Budějovice.

Ekologům se ale plány ČEZu příliš nelíbí. Nejúčinnějším nástrojem proti globálnímu oteplování jsou podle Hnutí DUHA tepelné úspory. Těm by mohlo teplo z atomových elektráren podle Duhy zabránit. Ohrožena by byla i decentralizace zdrojů tepla a větší využití obnovitelných zdrojů.

Teplo z atomu chtějí i podnikatelé z Ostravska

Podle hospodářské komory Moravskoslezského kraje by naopak „jaderné teplo" z Blahutovic odlehčilo nedýchatelnému ostravskému ovzduší zatěžovanému průmyslem a velkým množstvím lokálních topenišť.

Podobné argumenty zněly i na Brněnsku. Teplovod z Dukovan by podle propočtů energetiků z 90. letech ušetřil tamnímu ovzduší exhalace ze stovek milionů kubíků plynu a mazutu ročně.

"Nemám nic proti Temelínu nebo Dukovanům, ale stavíme opět nové jaderné bloky v místech s nejnižší spotřebou elektřiny," řekl před časem předseda Hospodářské komory Moravskoslezského kraje Pavel Bartoš serveru TZB info.

Po poklesu zisku ČEZu a odkladu dostavby Temelína o další bloky, je však teplovod z Blahutovic do Ostravy dál než Dukovany a Temelín dohromady.

"V tomto směru vůbec žádné plány nechystáme," tvrdí mluvčí ČEZu Ladislav Kříž. Pozemek pro budoucí elektrárnu je podle něj potřeba zachovat. "My se ale jaderné elektrárny v Blahutovicích zřejmě nedožijeme," dodává.

"Je otázkou, zda v současné sporné finanční situaci bude mít ČEZ na tento projekt prostředky," myslí si Martin Sedlák z Hnutí DUHA také o teplovodech do Brna a Budějovic.


 

Právě se děje

Další zprávy