ČEZ poškodil zloděje elektřiny, chtěl po něm víc peněz

Tomáš Fránek
20. 12. 2011 16:05
Nejvyšší soud rozhodl, že za černý odběr zákazník zaplatí méně
Foto: Karel Toman

Brno - České soudy poškodily muže, který načerno odebíral elektřinu od společnosti ČEZ.

Soudy totiž vyhověly návrhu polostátní energetické firmy a muže odsoudily k zaplacení mnohem vyšší částky, než měly.

Muže se teprve nyní, po čtyřech letech sporů, zastal Nejvyšší soud a změnil výpočet sumy, kterou musí za černý odběr elektřiny zaplatit.

Jsi vinen, zaplať vše

To, že v jednom z domů na Olomoucku mizí elektřina bez placení, zjistil ČEZ už v roce 2006.

"Elektroměr byl opatřen falzem plomby, chyběly jistící prvky na svorkovnicích a byly patrny známky přetáčení jednotlivých kotoučů číselníků elektroměru. Elektroměr tak měřil spotřebu elektřiny v množství nižším než skutečně spotřebovaném," uvedli zástupci ČEZ po kontrole.

Okresní i Krajský soud v Olomouci rozhodly, že muž je vinen černým odběrem elektřiny a musí zaplatit energetické firmě škodu, a to ve výši 179 tisíc.

Soudci přitom neuznali to, že přes černý odběr zákazník zaplatil za naměřenou a vyúčtovanou spotřebu elektřiny 42 tisíc korun.

"Jde o dva odlišné nároky, platby za odběr elektřiny se do vypočítané škody nezapočítávají," rozhodli tehdy soudci.

Muž se proto obrátil na Nejvyšší soud. Podle něj je nespravedlivé, pokud se ze škody, kterou energetikům způsobil, neodčítají peníze, které jim už za elektřinu zaplatil.

"Jde o postup, který zvýhodňuje lidi, kteří neplatí vůbec. Takový postup, zvýhodňující úplné neplatiče, považuji za příčící se dobrým mravům," uvedl muž v takzvaném dovolání.

Senát Nejvyššího soudu vedený soudkyní Blankou Moudrou mu dal zapravdu. I když v zákonech tento problém upraven není, je podle soudců možné snížit dluh právě o zaplacené sumy.

"Jestliže odběratel poskytl dodavateli platby za účelem úhrady (byť chybně) naměřené spotřeby elektřiny v daném období, je nutné tyto platby odečíst od vyčíslené náhrady škody, v opačném případě by byl neoprávněně zvýhodněn ten odběratel, který by dodavateli žádnou částku za měřenou elektřinu neuhradil," rozhodli soudci.

Spory se množí

Spory o to, jak trestat a kontrolovat černé odběry energie, řeší politici, soudy i úřady intenzivněji od doby, kdy se objevily informace o komandu energetické společnosti ČEZ. To proti neplatičům elektřiny postupovalo velmi tvrdě.

Nejvyšší soud tak už rozhodl, že několik měsíců trvající krádeže elektřiny nejsou žádným nepatrným přestupkem a lidé si za ně zaslouží trest. A to i v případě, že zloděj dosud žil poctivě a nakonec za ukradenou elektřinu zaplatil.

V dalším případě soud rozhodl, že energetická firma lidem elektřinu může znovu zapojit až ve chvíli, kdy zaplatí dluhy.
Kontroly energetických společností loni v Česku odhalily nelegální odběry elektřiny za více než 150 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy