ČEZ chce větrníky u Stříbra. Lidé ale ne

Veronika Skálová Veronika Skálová
9. 1. 2009 17:06
V referendu hlasovali lidé proti větrníkům. Přišlo jich však málo.
Větrníky u Stříbra být mohou.
Větrníky u Stříbra být mohou. | Foto: Simona Holecová

Brno - Přes osmdesát procent hlasujících se v referendu o větrných elektrárnách poblíž Stříbra vyslovilo proti jejich stavbě. Zastupitelstvo města se však tímto názorem nemusí řídit. Hlasovat totiž přišlo pouze třiadvacet procent voličů, což podle zákona nestačí.

"Aby bylo referendum platné, musí se jej zúčastnit alespoň 35 procent ze šesti tisíc registrovaných voličů. A závazné by pro zastupitelstvo bylo v případě, že alespoň čtvrtina ze všech voličů si zvolí jednu z možností. To se však nestalo," uvedl bezprostředně po oznámení výsledků starosta Stříbra Miroslav Nenutil.

Plány ČEZu na vybudování větrného parku nedaleko města vyvolaly silnou reakci obyvatel. A to zatím ani není jisté, zda se postavení "větrníků" u Stříbra vyplatí.

"Zatím by mělo začít takzvané měření potenciálu, které trvá celý rok. Povětrnostní podmínky se měří ve výšce 60 metrů, údaje se potom přepočítají na výšku stometrovou v níž působí rotor elektrárny. Tyto údaje se pak vyhodnotí," vysvětlil Martin Schreier ze společnosti ČEZ.

Přesto už ve Stříbře vzniklo občanské sdružení, které proti stavbě větrníků protestuje. "Nelíbí se nám narušení krajinného rázu a větrníky by podle plánů stály příliš blízko lidských obydlí. Jeden z našich členů také zdůrazňuje ornitologická rizika takových staveb," vysvětlil jeden z odpůrců větrných elektráren Jiří Bojda. Další protestující upozorňují na hlukovou zátěž a takzvaný "stroboskopický" efekt způsobený obřími vrtulemi.

ČEZ už některým požadavkům odpůrců ustoupil. Z původních třinácti elektráren slevil na šest až sedm a plánuje je umístit v přibližně kilometrové vzdálenosti od prvních příbytků. "Plány jsme uzpůsobili i doporučením ornitologa," uvedl Schreier.

Zastupitelstvo bude zanedlouho rozhodovat o tom, zda energetické společnosti povolí další testy. Vzhledem k neplatnosti referenda nemá důvod je zakázat.

Boj proti větrníkům nevzdávají

Odpůrci větrných elektráren jsou odhodlaní v boji proti "větrníkům" pokračovat. "Odpoledne jsem byl hlasovat a účast zrovna růžově nevypadala. Nespoléháme však pouze na referendum. Pokud by bylo neplatné, ale lidé v něm hlasovali převážně proti, máme v zásobě další možné postupy, jak stavbě zabránit," upozornil v odpoledních hodinách Bojda.

Jedna větrná elektrárna by podle odhadů odborníků dokázala celý rok zásobit elektřinou 1000 až 1500 domácností. "Pokud by tedy společnost ČEZ Obnovitelné zdroje postavila u Stříbra větrný park o šesti až sedmi strojích, mohla by zde vyrobená elektřina proudit do šesti až devíti tisíc domácností," přiblížil Schreier.

 

Právě se děje

Další zprávy