ČEZ spustí u Dukovan pět větrných elektráren, chtěl víc

mah
26. 10. 2008 12:32
Původně se plánovalo s 39 elektrárnami, bude jich pět
Foto: Aktuálně.cz

Dukovany - V roce 2012 spustí společnost ČEZ pět nových větrných elektráren v okolí jaderné elektrárny Dukovany.

Je to výrazně méně, než energetická firma plánovala. Původně se  totiž počítalo s 21 elektrárnami. Stavět se však bude pouze na pozemcích obce Rešice. Obyvatelé obcí Dukovany a Rouchovany větrníky nechtějí.

„Projekt pěti elektráren o výkonu 10 - 15 MW splňuje podmínku ekonomické návratnosti. Snížením počtu větrných elektráren z osmi na pět jsme vyšli vstříc požadavkům okolních obcí a počítáme s dodržením vzdálenosti elektráren zhruba 1 500 metrů od obydlí v sousedních obcích," řekl generální ředitel ČEZ Obnovitelné zdroje Josef Sedlák.

Vynikající podmínky

Nyní se čeká na zpracování studie o vlivu stavby na životní prostředí, která zohlední hlasitost provozu či vliv na živou přírodu. Posledním krokem je získání stavebního povolení, které je vázáno schválením studie.

„Studie zabere většinu námi naplánovaného času. Mezitím si znovu ověříme potenciál námi zvoleného území," uvedl Martin Štejner ze skupiny ČEZ.

Projekt se na jižní Moravě může opřít o vynikající podmínky. Dostatek větru a velmi dobré možnosti připojení do sítě. Navíc jde o bezletovou zónu.

Lidé jsou ale většinou proti. Rešice, na jejímž katastru budou větrné elektrárny stát, získá pravidelný příspěvek do rozpočtu ve výši 210 000 korun ročně za jednu elektrárnu po dobu 20 let. Příspěvek pak bude po dalších pěti letech navyšován.

Ne všude ale ČEZ uspěl. „Místním lidem vadilo narušení rázu krajiny, dopady na přírodu, hluk, zábor půdy a k tomu už jedna stojící elektrárna," sdělil Miloš Kudera, starosta obce Dukovany, jejíž obyvatelé společně s obyvateli obce Rouchovany nesouhlasili s výstavbou dalších větrných elektráren. 

Každý větrník je dobrý

Ačkoliv se postaví čtvrtina plánovaného počtu elektráren, ČEZ je i s tímto množstvím spokojen.  „Každý větrník je pro nás dobrý a naši snahu je třeba budovat na pilotních projektech," uvedl Šrejer.

 

Nejen obyvatele Rouchovan a Dukovan se ČEZ bude snažit přesvědčit výlety do lokalit, kde již stojí elektrárny a ukazovat jim stroje v provozu.

 

„Nevylučoval bych, kdyby se místní lidé rozhodli dát elektrárnám zelenou, a to za předpokladu, že stavba bude naplánována v katastru, který leží nejdále od obce. V místě za jadernou elektrárnu," dodal Kudera.

 

V následujících patnácti letech plánuje skupina ČEZ  investovat do rozvoje obnovitelných zdrojů energie celkem 30 miliard korun, z toho zhruba 20 miliard korun bude určeno na výstavbu větrných elektráren. V  roce 2020 má být 13,5 % energie z obnovitelných zdrojů.

 

Právě se děje

Další zprávy