Česko se raduje, Němci dají další miliardy na šrotovné

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
8. 4. 2009 8:27
Původně měly peníze vystačit až do konce roku, poptávka ale byla enormní
Ze šrotovného v Německu těží i mladoboleslavská Škoda Auto. Ilustrační foto
Ze šrotovného v Německu těží i mladoboleslavská Škoda Auto. Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz, Škoda Auto

Berlín - Ministři německé vlády souhlasili s navýšením financí, které budou směřovat na takzvané šrotovné.

Podle mluvčího vlády se částka zvedne na pět miliard eur (133 miliard Kč), původně se přitom počítalo s 1,5 miliardy eur.

Zavedení šrotovného, které je jedním z opatření na podporu automobilového průmyslu, výrazně posílilo poptávku po vozech v Německu, z čehož těží rovněž česká Škoda Auto.

Kabinet kancléřky Angely Merkelové začal letos vyplácet bonus 2500 eur (téměř 70 tisíc korun) každému, kdo si pořídí nový energetický úsporný automobil a dá k sešrotování nejméně devět let starý vůz. Většina z původně vyčleněných peněz na toto opatření, jež by mělo po novém navýšení trvat do konce letošního roku, již byla vyčerpána.

Prodej nových automobilů v Německu se v březnu díky šrotovnému meziročně zvýšil o 40 procent na zhruba 401 tisíc vozů.

Na Slovensku se po šrotovném "zaprášilo"

Podobná vládní opatření podpořila poptávku po automobilech i v dalších evropských zemích. Ve Francii se v březnu prodej aut zvýšil zhruba o osm procent a mírný nárůst zaznamenala rovněž poptávka v Itálii.

Šrotovné zaznamenalo značný úspěch i na Slovensku, kde v pondělí začalo už druhé kolo. Každý zájemce dostane od státu 1000 eur, s dalšími slevami může počítat u prodejců. V prvním kole stát každému přispěl částkou 2000 eur a vyčleněné finance byly vyčerpány během několika málo týdnů.

Obdobné opatření by mohlo brzy začít platit i v Česku, je totiž součástí protikrizového balíčku z dílny ČSSD. Podle něj by měl každý dostat na koupi nového vozu 25 tisíc korun.

 

Právě se děje

Další zprávy