Česko rekordně rostlo. Naposledy

Red eko
9. 3. 2007 9:03
Praha - Česká ekonomika v roce 2006 udržela rekordní růst a stejně jako předloni vzrostla o 6,1 procenta.
Čínská ekonomika opět roste jako o překot. Podle posledních údajů letos přidala přes deset procent a domácí produkt tak dosáhne 2?55 bilionu dolarů
Čínská ekonomika opět roste jako o překot. Podle posledních údajů letos přidala přes deset procent a domácí produkt tak dosáhne 2?55 bilionu dolarů | Foto: Reuters

Hlavním tahounem byly spotřební výdaje a tvorba hrubého kapitálu. Uvedl to dnes Český statistický úřad.

Ve 4. čtvrtletí rostl hrubý domácí produkt o 5,8 procenta. Letos analytici očekávájí, že růst ekonomiky zpomalí na pět procent.

Tygrem Evropy zůstanou Slováci

"Číslo ze čtvrtého čtvrtletí nicméně potvrzuje, že ekonomika je již za vrcholem. Nacházíme se ve fázi stabilizace růstu kolem pěti procent," říká Aleš Michl z Raiffeisenbank.

"Očekáváme, že zpomalení dynamiky růstu nabude na větší síle letos, takže ekonomickým tygrem regionu střední Evropy zůstane stejně jako loni Slovensko," říká Filip Štěrba z České bankovní asociace.

Automobilový průmysl táhne ekonomiku vzhůru
Automobilový průmysl táhne ekonomiku vzhůru | Foto: Reuters

Se svými 6,1 procenty za loňský rok je Česko na druhém místě ve středoevropském regionu. Lepší bylo už jen Slovensko s 8,3 procenty. Třetí skončili Poláci s 5,8 procenty, daleko za nimi potom Maďarsko s 3,9 procenty.

Sláva automobilům

Podle Českého statistického úřadu se ale významně změnila struktura růstu české ekonomiky.

"Zatímco v roce 2005 mělo klíčovou roli v ekonomickém růstu výrazné zlepšení exportní výkonnosti ekonomiky, v právě uplynulém roce to naopak byly výdaje na konečnou spotřebu a tvorba hrubého kapitálu," uvedl úřad.

Za dynamickým růstem průmyslu stojí především automobilová výroba. Škoda Auto je největším českým exportérem, kolínská TPCA chce vyrábět statisíce aut ročně a v Nošovicích začíná výstavba továrny Hyundai.

Foto: Jaroslav Jiřička
Průměrný Čech bere poprvé přes 20 tisíc
Foto: Reuters
Nezaměstnanost je nejnižší za 8 let

Auta tak ještě dlouhou dobu budou nejvýznamnější položkou tuzemského průmyslu. Minimálně dokud se investorům bude vyplácet výroba v Česku.

Evropě v patách

Česká ekonomika nicméně pozvolna dohání zbytek Evropy.

Změnila se struktura HDP, spotřeba jde nahoru
Změnila se struktura HDP, spotřeba jde nahoru | Foto: Ludvík Hradilek

"Porovnáme-li se s průměrnou vyspělostí letos rozšířené EU, jsme na 79 procentech," říká Michl.

Při růstu našeho HDP na hlavu nejméně o 3,5 procenta, dosáhneme průměrné vyspělosti unie do roku 2017 za předpokladu, že EU poroste v průměru o 1,6 procenta.

"K tomu, abychom dohnali zbytek EU, je však naprosto nutné provedení reforem, které zlepší podmínky pro podnikání," myslí si Filip Štěrba.

"Žádoucí je zvýšit pružnost trhu práce,  provést reformu veřejných financí jak na příjmové, tak výdajové straně a rovněž neotálet s provedením  penzijní reformy," dodává.

Podle něj ukáží následující měsíce, která z těchto opatření se podaří realizovat.

 

Právě se děje

Další zprávy