Německu se daří, pomáhá české ekonomice

dkl, ČTK
11. 1. 2007 10:04
Berlín - Nejlepší výsledek od roku 2000 si připsala německá ekonomika. Její růst pomáhá i českým exportérům.
Podle nejnovějších výsledků zřejmě letos Čína předběhne Německo ve výrobě aut a zaujme tak místo něj pozici třetího největšího výrobce světa.
Podle nejnovějších výsledků zřejmě letos Čína předběhne Německo ve výrobě aut a zaujme tak místo něj pozici třetího největšího výrobce světa. | Foto: Reuters

Zatímco za rok 2005 si Němci "užívali" stagnaci a jejich HDP rostlo jen o 0,9 procenta, v loňském roce se trend obrátil a západní sousedé dokázali vyprodukovat o 2,5 procenta víc.

Ještě rychlejší byl německý růst po přepočtu na stejný počet pracovních dní. HDP v tomto měření vzrostl o 2,7 procenta, sdělil úřad v předběžných výsledcích.

"Zvláště pozitivní je, že vzestup stál na dvou pilířích - na jedné straně na exportech a na druhé na oživení domácí poptávky a růstu kapitálových investic," řekla agentuře Reuters ekonomka firmy Sal. Oppenheim Ulrike Kastensová.

Nejhorší období nového tisíciletí ale měli v letech 2002, kdy jim hospodářství rostlo o 0,1 procenta a o rok později dokonce došlo k poklesu o 0,2 procenta.

Kontehnery. Ilustrační foto
Kontehnery. Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Auta za hranice

Dobré výsledky Německa se ale výrazně odráží i v české kotlině. Vývoz do Evropské unie totiž tvoří až sedmdesát procent celkového exportu a Německo je hlavním a tradičním partnerem českých vývozců.

A tak za rekordními výsledky zahraničního obchodu České republiky v roce 2006 stojí především právě dobrá kondice evropského obra.

Hlavním vývozním artiklem se pro tuzemskou ekonomiku staly stroje a auta, zatím především díky mladoboleslavské Škodě a kolínské TPCA, časem by k nim měl přibýt i vývoz z nošovického závodu firmy Hyundai.

Foto: ČT24

Rozumná vláda

Exportérům se ale daří i v samotném Německu. Tempo růstu vývozu se tam za poslední rok téměř zdvojnásobilo oproti roku 2005 se tak vyvezlo o 12,4 procenta víc.

Své si ale k růstu ekonomiky řekla i spolková vláda. Za uplynulý rok totiž její spotřeba, tedy útraty, byly o 1,7 procenta vyšší v předchozím roce.

Přesto vláda dokázala snížit schodek svého rozpočtu pod tři procenta hrubého domácího produktu a splnit tak podmínku, která je důležitá pro účast státu v evropské měnové unii.

Kritikové ale tvrdí, že se jí to povedlo jen díky zvýšení daní.

 

Právě se děje

Další zprávy