Čína nepolevuje, roste nejvíc za dekádu

Dušan Klimeš
25. 1. 2007 11:00
Peking - O hospodářském růstu, jaký má Čína, si může zbytek světa nechat jen zdát. Znovu posílila o více než deset procent.
Čínská ekonomika opět roste jako o překot. Podle posledních údajů letos přidala přes deset procent a domácí produkt tak dosáhne 2?55 bilionu dolarů
Čínská ekonomika opět roste jako o překot. Podle posledních údajů letos přidala přes deset procent a domácí produkt tak dosáhne 2?55 bilionu dolarů | Foto: Reuters

Čína si tak užívá nejvyšší růst hrubého domácího produktu od roku 1995, tedy za posledních jedenáct let. Loni vyprodukovala o 10,7 procenta víc, než v roce předešlém.

Přestože státy střední a východní Evropy jsou premianty EU a rostou o pět až šest procent ročně, komunistická Čína stále dokazuje svůj enormní potenciál.

"Dnešní výsledek dává jasnou zprávu, že ekonomika zažívá boom, a předpokládáme, že i letošní rok bude v růstu HDP dvojmístný," uvádí dle CNN Tim Condon, šéf Výzkumného centra asijských trhů.

Růst Číny není ale nějakou nahodilou veličinou. Průměrně HDP této země od roku 1978 roste o 9,8 procenta. Nad deseti procenty se pohybuje už čtvrtý rok za sebou.

Foto: Aktuálně.cz

Hned za Německem

V roce 2005 předběhla Británii a v roce 2008 by mohla uzmout Německu jeho třetí příčku na žebříčku největších ekonomik světa.

O rapidním růstu hovoří i výsledek obchodní bilance země. Čína dokázala vyvézt zboží za 177 miliard dolarů více, než za kolik dovezla.

Druhou stranou mince "zázračného" růstu je znečištění životního prostředí a podhodnocení pracovníci.

Továrny mohou vypouštět emise téměř bez omezení, a zdraví čínského lidu je tak velmi ohroženo. Do budoucna si tedy vláda dnešním nekontrolovaným růstem zakládá na problémy s náklady na zdravotnictví.

 

Právě se děje

Další zprávy