Nezaměstnanost je nejnižší za 8 let

Dušan Klimeš
6. 2. 2007 9:05
Praha - V Česku výrazně klesá nezaměstnanost. V posledním čtvrtletí roku 2006 dosáhla 6,6 procenta, což je nejlepší výsledek od roku 1998.
Úřad práce. Ilustrační foto
Úřad práce. Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Práci mělo v posledních třech měsících o 58 tisíc lidí více než v roce předešlém a celkově tak je zaměstnáno 4,86 milionů lidí.

Nejnovější čísla dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Podle ministerstva práce a sociálních věcí, které používá odlišnou metodiku výpočtu, činila na konci roku 2006 míra nezaměstnanosti 7,7 procenta.

Zaměstnaní absolventi

I ve srovnání s třetím čtvrtletím dopadl závěr roku příznivě. Práci si našlo dalších patnáct tisíc lidí a průměrná zaměstnanost tak vzrostla o 0,3 procenta.

Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát

Novou práci získali především absolventi středních škol s maturitou. Celkově jich nyní pracuje o téměř 41 tisíc víc. Podle statistiků to souvisí s všeobecně rychlým růstem vzdělanosti české populace.

Mezi říjnem a prosincem loňského roku pak přibylo téměř stejně podnikatelů jako zaměstnanců - v obou případech 30 tisíc. Díky tomu vzrostl podíl podnikatelů na celkové zaměstnanosti o 16,2 procenta.

Naopak Češi ztrácí zájem o práci ve druhém zaměstnání. Jejich řady opustilo 17,4 tisíce lidí a "vedlejšák" tak už nemá ani sto tisíc lidí.

Polovina přes rok

Přestože zaměstnanost v České republice roste, stále zůstává příliš mnoho lidí nezaměstnaných déle než rok. Z 340 tisíc nezaměstnaných je to 185 tisíc, tedy přes polovinu.

 

Přitom tato skupina lidí je považována za "velmi rizikovou", protože hledání a návrat do práce je pro ně velice náročné.

 

Stejně tak zůstává mezi nezaměstnanými 71 procent osob se střední školou bez maturity či se základním vzděláním.

 

Jiné pohledy


Rozdílná čísla, se kterými přichází Český statistický úřad a Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR, vychází z rozdílné metodiky.

 

Zatímco ministerští úřadníci "sečtou" lidi na úřadech práce, statistikové užívají takzvanou metodu ILO. Ta předpokládá nejen to, že občan nemá práci, ale že je schopen a ochoten do dvou dnů nastoupit do práce.

 

Právě se děje

Další zprávy