Česko vs. Nomura: Jedná se o dohodě

Adam Junek
18. 9. 2006 17:32
Praha - Překvapivě se dnes v Praze zjevil vyjednavač Nomury Sadeq Sayeed a řešil s ministrem Tlustým možnost mimosoudního urovnání vzájemných sporů.

Ministr financí Vlastimil Tlustý se rozhodl zkusit s Nomurou vyjednávat poté, co stát prohrál i odvolání proti rozsudku takzvané londýnské arbitráže. Ta řekla, že Česko nedostatečně ochránilo investici japonské banky, když jí neposkytlo státní pomoc při řešení nedobytných pohledávek.

O výši odškodného se bude teprve rozhodovat, Nomura požaduje až 40 miliard korun.

Tlustý se Sayeedem podle serveru iDnes řešili procedurální věci. "To znamená, že se jednalo o tom, za jakých podmínek mohou jednání o vyrovnání vůbec probíhat," potvrdily deníku Aktuálně.cz zdroje blízké jednání. Dohodli také složení vyjednávacích týmů.

"Věřím, že tím zvrátíme dosavadní vývoj v tomto dlouholetém sporu," uvedl Tlustý.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

ČTĚTE SOUVISLOSTI:

Česko vede proti Nomuře druhý spor, kde žádá odškodné za poškození státu tím, že se japonská banka nechovala jako dobrý investor. Žádá odškodné až 111 miliard korun. V případě dohody by byla tato arbitráž zastavena.

"Myslím, že je velmi pravděpodobné, že by Nomura mohla přistoupit na dohodu. Záleží samozřejmě na časových možnostech a pružnosti obou stran. Nicméně v investičním bankovnictví a u Nomury obzvlášť platí, že pokud se lze mimosoudně vyrovnat, přistupuje se na to," uvedly již jednou citované zdroje.

"Nomura se k ničemu zatím nebude vyjadřovat," uvedl mediální zástupce Nomury Jiří Hrabovský.

Tlustý pak jednal i s šéfem ČSOB Pavlem Kavánkem. Jeho banka, která získala zkrachovalou IPB, již předtím ovládala Nomura, vede s japonským investorem také několik soudních sporů v zahraničí.

"Vítám novou energii a projektové řízení, které ministr Tlustý do řešení záležitosti vnáší," pochvaloval si po jednání Kavánek.

Již předešlá vláda se pokoušela jednat s Nomurou, nicméně bezúspěšně. Zástupci japonské banky tvrdili, že na české straně chyběla vůle se dohodnout.

 

Právě se děje

Další zprávy