České dráhy prodají nádraží SŽDC, získají miliardy

ČTK ČTK
10. 4. 2013 9:12
Na Správu železniční dopravní cesty bude převedeno také 450 zaměstnanců Českých drah
Vítěz soutěže o nejkrásnější nádraží roku.
Vítěz soutěže o nejkrásnější nádraží roku. | Foto: Asociace Entente Florale CZ

Praha  - České dráhy prodají nádraží státní Správě železniční dopravní cesty (SŽDC). Z jejich majetku na SŽDC přejdou všechny staniční budovy a první nástupiště na nádražích. Dráhy prodejem budov získají řádově miliardy korun. Napsala to dnešní Mladá fronta Dnes.

"Už je dohoda s ministrem dopravy Zbyňkem Stanjurou (ODS), materiál má jít brzy na poradu ekonomických ministrů," řekl listu generální ředitel SŽDC Jiří Kolář. Dodal, že převedení na SŽDC by mohlo znamenat i čerpání evropských dotací na opravu nádražních budov, dráhy na ně nemohou dosáhnout.

Převod má být proveden formou prodeje části Českých drah. Na SŽDC by mělo přejít také zhruba 450 zaměstnanců drah z Regionální správy majetku, kteří mají nádraží na starosti. "Převezmeme všechny smlouvy, které se nádraží týkají" dodal Kolář. Součástí transakce je i pražské hlavní nádraží, které provozuje italská Grandi Stazioni.

České dráhy už v minulosti tvrdily, že je vlastnictví nádražních budov v porovnání s konkurencí znevýhodňuje. Až na několik výjimek jejich provoz není ziskový.

 

Právě se děje

Další zprávy