České banky by dle testu ustály i vleklou recesi Evropy

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
5. 12. 2012 10:55
Zátěžové testy ČNB opět potvrdily silnou finanční odolnost tuzemských bank
Česká národní banka.
Česká národní banka. | Foto: Reuters

Praha - České banky jsou podle zátěžových testů, které provedla Česká národní banka ke konci 3. čtvrtletí, dostatečně odolné vůči případným negativním šokům. Neohrozí je ani silně negativní vývoj domácí a zahraniční ekonomiky v důsledku finanční krize v zemích eurozóny. I v takové situaci by jejich kapitálová vybavenost zůstala nad osmiprocentním regulatorním minimem.

Výsledky, které ve středu zveřejnila ČNB, jsou tak podobné předchozím testům.

Základní scénář: oživení v polovině roku 2013

ČNB v rámci testů vytvořila dva scénáře - základní a zátěžový -, které se zaměřují na následující tři roky. Základní scénář je založen na listopadové makroekonomické prognóze ČNB a předpokládá pokračující mírnou ekonomickou recesi v nejbližších čtvrtletích, která bude ve druhé polovině roku 2013 vystřídána oživením.

Zátěžový scénář "Evropa v recesi" počítá s dlouhotrvajícím a výrazně hlubším poklesem ekonomické aktivity.

"Nejvýznamnějším rizikem v českém bankovním sektoru je úvěrové riziko, které lze kvantifikovat vývojem podílu úvěrů v selhání na úvěrech celkem," uvedla ČNB. V základním scénáři zůstává tento podíl v dvouletém horizontu stabilní a poté postupně klesá.

V zátěžovém scénáři by se kombinace propadu ekonomické aktivity, zvýšení nezaměstnanosti a poklesu reálných mezd s růstem úrokových sazeb z úvěrů odrazila ve znatelném růstu úvěrového rizika.

Ztráty ze znehodnocení úvěrů by podle ČNB v roce 2013 dosáhly téměř 2,4 procenta z celkového úvěrového portfolia, které činí skoro 54 miliard korun. ČNB předpokládá, že by se znehodnotily expozice českých bank vůči zemím EU s vysokým vládním zadlužením a že by tyto ztráty činily 19,4 miliardy korun.

Stabilitu bank neohrozí ani "Evropa v recesi"

"Aktuální výsledky zátěžových testů bank, které zveřejnila Česká národní banka, jsou skutečně uklidňující zprávou. Nekonstatují totiž žádnou výraznou změnu vůči minulému kolu zátěžových testů," uvedla k testům ve svém stanovisku Česká bankovní asociace.

"Opětovně tak potvrzují, že český bankovní sektor zůstává obdivuhodně stabilní, a to i navzdory nepříznivé ekonomické situaci. Ani velmi hypotetický a krajně nepravděpodobný scénář vývoje ekonomiky 'Evropa v recesi' stabilitu českých bank vůbec neohrozí," dodala.

 

Právě se děje

Další zprávy