České aerolinie spadly kvůli drahým palivům do ztráty

Tereza Holanová Tereza Holanová
27. 6. 2012 15:27
Kromě toho společnost zaplatila téměř miliardu korun za pořízení letadel
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - České aerolinie skončily v loňském roce ve ztrátě. Ta činila před zdaněním 241 milionů korun. Do červených čísel se státní dopravce dostal hlavně kvůli vysokým cenám pohonných hmot, kromě toho musel zaplatit letadla, která si v minulosti objednal na leasing.

Na pořízení paliva skupina vynaložila bezmála o čtyřicet procent více než o rok dříve, a to i přesto, že se pohyb letadel snížil téměř o pětinu.

Investice do dopravních prostředků činila podle tiskové zprávy firmy téměř miliardu korun. Na tyto splátky ČSA zčásti použily i peníze, které získaly převedením svých dcer Czech Airlines Handling, CSA Services a HOLIDAYS Czech Airlines do Českého aeroholdingu.

Jak zástupci ČSA připomínají, rok 2011 byl druhým rokem tříletého restrukturalizačního plánu. Během toho se společnost snaží změnit model své dopravní sítě a ušetřit - například náklady na personál loni klesly o třetinu.

"V loňských hospodářských výsledcích se ještě bohužel nestihly naplno projevit strukturální změny dopravní sítě, a to ani ve výnosové, ani nákladové stránce," doplňuje prezident ČSA Philippe Moreels. V roce 2010 vykázaly aerolinky zisk, který přesáhl 76 milionů Kč.

ČSA a Etihad spolu létají z Abú Dhabí do Prahy:

 

 

Právě se děje

Další zprávy