ČSA by měly jít lépe prodat, vláda schválila převod

ČTK ČTK
19. 6. 2012 13:52
Do Českého Aeroholdingu se bude vkládat jen část majetku ČSA
nové letadlo ČSA - Airbus A320/319
nové letadlo ČSA - Airbus A320/319 | Foto: ČSA

Praha - Vláda na svém jednání schválila vložení majetku Českých aerolinií do vznikajícího Českého Aeroholdingu. Podle premiéra Petra Nečase tím získají ČSA větší šanci pro nalezení strategického investora.

"Nemějme žádné iluze, že by v současné době byla nějaká dychtivá touha po akvizicích v oblasti letecké dopravy a že by tady stál zástup zájemců o České aerolinie," řekl Nečas. Prodej ČSA je ale dále prioritní otázkou a čím dříve se uskuteční, tím podle premiéra lépe.

ČSA budou v rámci Českého Aeroholdingu dále fungovat, doufá premiér. Případný zánik Českých aerolinií by totiž podle něj způsobil vážné potíže Letišti Praha. Poukázal například na paralelu s nedávným krachem maďarského dopravce Malév, kvůli kterému zůstal na letišti v Budapešti uzavřený jeden z terminálů.

Majetek Českých aerolinií odhadl nezávislý znalec - společnost E & Y Valuations - na 148,5 milionu korun. Do Českého Aeroholdingu se ale bude vkládat jen část tohoto majetku.

Půjde o 100,2 milionu korun, která budou do aeroholdingu vloženy prostřednictvím emise 238 kusů nových akcií. Každá z nich bude mít podle návrhu ministerstva hodnotu 421 tisíc korun. Všechny akcie zůstanou v držení ministerstva financí. Zbylých zhruba 48 milionů korun bude podle ministerstva financí použito na vytvoření emisního přeplatku (ážia).

Letadla se zatím nepočítají

Součástí aeroholdingu jsou již původní dceřiné společnosti ČSA Services, Czech Airlines Technics, Czech Airlines Handling a charterový dopravce Holidays Czech Airlines. Jejich celková hodnota podle internetového portálu Euro.cz dosahuje 2,3 miliardy korun. Do celkové hodnoty aerolinií nemohou být započtena letadla, která má dopravce na leasing. Hodnota firmy se zvýší v okamžiku, kdy peníze za 13 airbusů doplatí.

V roce 2010 snížily ČSA provozní ztrátu na 1,1 miliardy korun z předchozích 3,2 miliardy korun. Výnosy aerolinií klesly na 16 miliard korun z 19,7 miliardy v roce 2009. Auditované hospodářské výsledky za loňský rok společnost dosud nezveřejnila.

Český Aeroholding vznikl před rokem v březnu a za loňský rok vykázal hrubý zisk předběžně 306 milionů korun. Peníze chce firma použít na nákup dceřiných společností ČSA.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Je letecká doprava bezpečná?

 

Právě se děje

Další zprávy