Třikrát týdně do Tirany. ČSA přidávají novou destinaci

Karel Toman
3. 5. 2012 14:19
České aerolinie od června pronajmou tamním aerolinkám letadlo i s posádkou a servisem
Kvůli mrazům musí nastoupit odmrazovací technika (apliakce odrazovacího postřiku), aby se udržely dobré letové vlastnosti.
Kvůli mrazům musí nastoupit odmrazovací technika (apliakce odrazovacího postřiku), aby se udržely dobré letové vlastnosti. | Foto: České aerolinie

Praha/Tirana - Letový řád Českých aerolinií se rozšíří o další destinaci - Tiranu. ČSA tam budou létat třikrát týdně.

Největší albánské aerolinie BelleAir si totiž budou v nadcházející letní a zimní sezóně pronajímat jeden Boeing 737-500 Českých aerolinií i s posádkou a týmem techniků Czech Airlines Technics.

Vyplývá to z právě podepsané smlouvy o spolupráci. Smlouva kromě pronájmu letadla, posádky a technického týmu zahrnuje také otevření nové pravidelné linky mezi Prahou a Tiranou, která rozšíří letový řád obou společností.

"Spolupráce Českých aerolinií a BelleAir odstartuje 21. června 2012, kdy do Tirany odletí letoun Českých aerolinií včetně posádky a techniků. Spolupráce je pro začátek nastavena do konce ledna 2013," upřesnila mluvčí ČSA Hana Hejsková.

Albánský trh je z mála, které rostou

"Albánský letecký trh je jedním z mála rostoucích trhů v Evropě," zdůraznil Philippe Moreels, předseda představenstva a prezident Českých aerolinií. "Jsme potěšeni, že můžeme být partnerem BelleAir při vytváření nových příležitostí v tomto regionu. Doufám, že budeme rozvíjet naši spolupráci i do budoucna," dodal.

Letadlo Boeing 737-500 Českých aerolinií osazené 120 sedačkami bude mít základnu v Tiraně a bude nasazováno na pravidelné linky BelleAir zejména na letech do České republiky, Itálie, Řecka, Španělska a Turecka. Posádku budou tvořit piloti a palubní personál Českých aerolinií, za technické zabezpečení letadel bude odpovídat Czech Airlines Technics.

Součástí smlouvy o pronájmu letadla je také otevření nové pravidelné linky BelleAir mezi Tiranou a Prahou, která rozšíří nabídku obou společností. Na linku bude nasazován právě letoun Českých aerolinií s českou posádkou.

"Dohoda je proto výhodná pro cestující i pro byznys ČSA," komentovala Hejsková smysl tak zvané code-share spolupráce s BelleAir, která zjednodušeně řečeno dovoluje dvěma aerolinkám využívat stejné lety.

První let se uskuteční 22. června

První let z Tirany do Prahy, a také z Prahy do Tirany, bude vypraven 22. června 2012. Linka bude operována každé úterý, pátek a neděli, odlety z Tirany jsou naplánovány na 8:20 s příletem na ruzyňské letiště v 10:10, odlety z Prahy pak v 11:00 s příletem na tiranské letiště v 12:50.

BelleAir je soukromý letecký dopravce sídlící v Tiraně, který provozuje 40 linek napříč Evropou. V současnosti se soustřeďuje na další rozšiřování zejména do severozápadní Evropy.

"Spolupráce s Českými aeroliniemi je pro nás významným milníkem," řekl generální ředitel BelleAir Arbi Xhelo. "Jsme nejen přesvědčeni, že toto partnerství bude úspěšné, ale zároveň věříme, že nájemní smlouva bude počátkem slibné spolupráce s významným evropským leteckým dopravcem, jako jsou právě České aerolinie," dodal.

 

 

Právě se děje

Další zprávy