Česká ekonomika jela loni tempem 6,6 procenta

Red eko
15. 2. 2008 9:30
HDP rostlo nejrychleji od roku 1996
Státní dluh. Ilustrační foto
Státní dluh. Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Podle předběžného odhadu vzrostl hrubý domácí produkt ve 4. čtvrtletí meziročně reálně o 6,9 procenta.

Odhady meziročního růstu za předchozí loňská čtvrtletí byly zpřesněny na 6,5 % v prvním i druhém (z původních 6,4 %, resp. 6,3 %) a 6,4 % ve třetím čtvrtletí (z 6,0 %), v úhrnu za rok 2007 se HDP meziročně zvýšil o 6,6 %.

Uvedl na svých webových stránkách Český statistický úřad.

"Loni rostlo české HDP nejrychleji od roku 1996, kdy se začalo počítat podle nové metodiky," upozornil Michal Brožka z Raiffeisenbank.

"Celkový údaj je ještě lepší, než předpokládal náš optimistický odhad, nicméně nic nemění na očekávání zpomalení růstu HDP pod 5 procent v tomto roce. Koruna může v reakci na HDP posílit," odhadl analytik.

Růst koruny očekává i Jan Čermák z ČSOB. "Ačkoliv český růst může být jednorázově vychýlen generováním vyšších zásob, koruna bude z těchto údajů i tak nadšená. Euforie, která na českém devizovém trhu zavládla, může tudíž vesele pokračovat a zapisovat nové rekordy," píše ve své ranní analýze na stránkách Aktuálně.cz.

Na Slovensko nemáme

Za zvyšováním rychlosti české ekonomiky stojí podle statistiků mimo jiné růst zaměstnanosti. Podle odhadu sestaveného s využitím výsledků výběrového šetření pracovních sil v kombinaci s dostupnými administrativními daty pracovalo ve 4. čtvrtletí v české ekonomice o 1,9 procenta osob více než ve 4. čtvrtletí 2006.

Oporou růstu pak byla zejména odvětví energetiky, zpracovatelského průmyslu a obchodu.

"Mimořádným stimulem růstu byly ve 4. čtvrtletí výdaje zdravotních pojišťoven patřících do sektoru vládních institucí, které přispěly ke zvýšení HDP přibližně o 0,5 procentního bodu. Je pravděpodobné, že se zde projevil zvýšený zájem občanů o služby zdravotnictví před zavedením poplatků v roce 2008," píší statistici.

Ač je český růst vysoký a nad průměrem Evrospké unie, na slovenskou ekonomiku nemá. Další prudké zrychlení slovenské ekonomiky zaskočilo i finanční experty. V posledním čtvrtletí loňského roku dosáhl růst 14,1 procenta.

Za celý minulý rok rostlo slovenské hospodářství více než desetiprocentním tempem.

Čtěte také:
Slovenská ekonomika překonává rekordy. Stíhá Česko

 

Právě se děje

Další zprávy