OECD: Slovensko vám dá na frak v růstu ekonomiky

hjp
6. 12. 2007 12:00
OECD snížuje výhled pro růst českého HDP

Paříž - "Tygrem" východní Evropy zůstane i v roce 2008 Slovensko. Česká republika a Polsko si musí dávat pozor na rostoucí inflaci. A Maďarsko by se mělo zaměřit na zavedení reformy veřejných výdajů.

Taková doporučení vydala ve své výhledové zprávě Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Česko zřejmě čeká další utažení měnové politiky

Přestože odhad růstu české ekonomiky za rok 2007 OECD zvýšila z původních 5,5 procenta na 6,1 procenta, v příštím roce už takovým optimismem neoplývá. Inflace v České republice má totiž růst. Největší bude v první polovině příštího roku, kdy má tempo HDP srazit na 4,6 procenta. Stát se kvůli rostoucí inflaci nejspíš nevyhne dalšímu utahování měnové politiky ČNB.

"Růst inflace v prvním pololetí 2008 vyvolaný reformními kroky dočasně poškodí jinak zdravé ekonomické podmínky a reálný růst HDP spadne pod potenciál s tím, jak zvýšení nepřímých daní a regulovaných cen omezí spotřebu," uvádí se ve zprávě.

OECD vidí v budoucnu pro Českou republiku problém hlavně v nedostatku pracovních sil, který se již nyní projevuje v některých sektorech.

Slovensko bude nejsilnější, Poláci si pohorší

Také ekonomický růst slovenského souseda by měl lehce zpomalit, a to asi na 7,3 procenta v roce 2008 a 6,9 procenta v roce 2009. I tak však podle OECD půjde jeden z největších růstů mezi členskými zeměmi.

Výhledová zpráva organizace dále upozorňuje na to, že Poláci mají problém především s rostoucími mzdovými náklady a jejich ekonomika by se mohla z letošních 6,5 procenta zpomalit na 5,6 procenta příští rok.

Naopak hospodářský růst Maďarska se v příštím roce dočká oživení, a to asi na 2,6 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy