Slovenská ekonomika překonává rekordy. Stíhá Česko

mih
14. 2. 2008 13:35
Na konci loňského roku rostla o 14,1 procenta
Foto: Ondřej Besperát

Bratislava - Další prudké zrychlení slovenské ekonomiky zaskočilo i finanční experty. V posledním čtvrtletí loňského roku dosáhl růst 14,1 procenta.

Za celý minulý rok rostlo slovenské hospodářství více než desetiprocentním tempem. Pro srovnání česká ekonomika loni rostla  zhruba šestiprocentním tempem, což je také nad průměrem Evropské unie.

Reálný růst je však o něco málo nižší. Rekordnímu tempu v závěru minulého roku totiž přispělo například předzásobení se obchodníků cigaretami před zvýšením spotřební daně na začátku tohoto roku.

"Zrychlení tvorby HDP na konci roku souviselo s mimořádným zvýšením objemu daní na produkty, a to daní z přidané hodnoty, spotřební daně a očekávaným růstem přidané hodnoty v průmyslové výrobě," uvedl slovenský Statistický úřad. Pokud by se podle úřadu tato mimořádná zvýšení daní odečetla, růst by činil asi 9,7 procenta.

Reformovanou slovenskou ekonomiku žene dopředu příliv zahraničních investic, zejména automobilek. Dobře šlapající ekonomika už se projevila například snížením nezaměstnanosti.

Předloni slovenská ekonomika vzrostla o 8,5 procenta, loni už růst přesáhl deset procent. To překvapilo i analytiky. "I když se číslo odečte od jednorázového vlivu daní, růst je stále výrazně nad očekáváním trhu," citoval deník Pravda ekonoma UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka.

Analytici očekávají, že loňský rok byl pro slovenskou ekonomikou vrcholem. Letos by mělo tempo zpomalit. Národní banka Slovenska odhaduje, že růst HDP bude letos 7,7 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy