Česká ekonomika zpomalila, ale jen velmi zvolna

Red eko
7. 12. 2007 10:10
České HDP rostlo meziročním tempem 6 pct.

Praha - Česká ekonomika ve třetím kvartále  zpomalila na šest procent své meziroční tempo růstu. Hrubý domácí produkt podle revidovaných údajů vzrostl meziročně o 6,3 procenta ve druhém čtvrtletí. Mírnější zpomalení  tak bylo překvapením pro ekonomy, kteří odhadovali zpomalení růstu HDP pod šest procent.

Uvedl to dnes Český statistický úřad.

Na růstu se ve 3. čtvrtletí podílely hlavně vývoz a dovoz.

Spotřeba domácností meziročně reálně rostla o 5,6 procenta (ve druhém čtvrtletí šest procent). Investice včetně tvorby zásob rostly o 9,4 procent. Vývoz rostl meziročně o 14,8 a dovoz o 14,2 procent. V řeči příspěvků k růstu se na 6procentním růstu HDP podílela ve třetím čtvrtletí spotřeba domácností 2,7 procentními body, investice 2,6 procentními body, zahraniční obchod 0,8 procentními body a příspěvek nákupu zboží a služeb vládou byl záporný ve výši 0,1 pb.

Dnešní údaj potvrzuje očekávání pozvolného zpomalování ekonomiky na stále slušná tempa růstu, přičemž hlavním tahounem zůstává spotřeba domácností a investice.

"Zpomalování české ekonomiky by mělo být výraznější v příštím roce", říká Michal Brožka, analityk Raiffeisenbank. Podle něj by přísnější měnová politika, fiskální opatření a zpomalení ekonomiky eurozóny mělo stlačit růst z letošních zhruba šesti procent na úrovně kolem pěti procent meziročního reálného růstu.

 

Právě se děje

Další zprávy