Češi míří za teplem. Zájezdy jsou nečekaně vyprodané

hpv
16. 10. 2007 14:30
Cestovky hlásí nečekanou poptávku

Praha - Cestovní kanceláře zažívají nečekanou poptávku po říjnových dovolených. Češi se rozhodli na podzim cestovat za teplem.

"Některé zájezdy jsou dokonce několik týdnů zcela vyprodány," říká Tomáš Brejcha, mluvčí Čedoku. Obdobná situace ale vládne i v konkurenční CK Fischer, Canaria Travel nebo Exim Tours.

Tak silná poptávka cestovní kanceláře i tour operátory překvapila. "Hlavní zájem o cesty do středomoří končil v uplynulém roce v září," říká Brejcha. "Je evidentní, že lidé mají rok od roku více peněz. A že je na rozdíl od minulosti dávají do cestování," říká Dan Plovajko, mluvčí CK Fischer.

Drtivá většina klientů chce odletět na jeden týden. Dopřávají si hlavně čtyř a pětihvězdičkové hotely, často se službou all inclusive. Největší zájem je o Kanárské ostrovy a Egypt. Poptávka je ale i po Turecku a Tunisku. Jde tak o lokality,  kde je nyní ještě teplo a přitom se jedná o relativně blízké destinace.

Nejvíce Čechů cestuje tradičně do Chorvatska

I když na podzim a na jaře jezdí Češi nejraději na Kanárské ostrovy a do Egypta, celoročně se nejvíce lidí vydává na dovolenou do Chorvatska. To je dlouhodobě nejpopulárnější českou turistickou destinací.

"Letos ho za období leden-září navštívilo více než 663 tisíc českých turistů. To je meziroční růst o 11 procent," uvádí aktuální statistika Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Druhou nejnavštěvovanější zemí je Slovensko. Následuje Itálie, Řecko a Rakousko.

Egypťané staví nová turistická centra

Ze vzdálenějších destinací nejvíce Čechů létá do Egypta. Za prvních devět měsíců jich tam  strávilo svou dovolenou kolem 250 tisíc.

Zástupci cestovních kanceláří jsou ale přesvědčeni, že množství turistů směřujících do Egypta bude ještě stoupat. S tím počítají i Egypťané. Proto na dvou dosud turisticky málo dotčených sinajských poloostrovech Taba a Nuweiba staví nová turistická letoviska, která by měla ve velkém využívat i česká klientela.

 

Právě se děje

Další zprávy