Cestovky zřejmě nebudou muset uvádět konečné ceny

hpv
17. 8. 2007 14:50
Ministerstvo nechce být papežštější než EU
Foto: Martina Běhounková

Praha - Tuzemské cestovní kanceláře možná nebudou muset uvádět plné ceny zájezdů.  Vyplývá to z jednání Ministerstva financí a cestovních kanceláří, které proběhlo dnes dopoledne.

"Náš záměr aby cestovní kanceláře uváděly plné ceny zájezdů samozřejmě trvá. Chceme především zabránit různým marketingovým trikům, které konečné ceny zájezdů zkreslují", řekl pro deník Aktuálně.cz  Ivan Fuksa, náměstek ministra financí.

Podle něj je však možné, že v připravovaném návrhu zákona nebude pasáž, která by zakazovala od základní ceny zájezdu oddělovat různé příplatky. "Nechceme být v tomto papežštější než papež, a tak nebudeme po tuzemských cestovních kancelářích požadovat něco, co legislativa Evropské unie požadovat nebude," dodal Fuksa. 

K základní ceně zájezdu si tak zřejmě i v budoucnu bude muset klient připočítat například letištní taxy.

Zástupci cestovních kanceláří při jednání s ministerstvem financí argumentovali mimo jiné i tím, že v červnu letošního roku neprošel Evropským parlamentem návrh nařízení o souhrnné ceně letenky. Ten by aeroliniím nařizoval uvádět konečnou cenu, včetně palivových a letištních příplatků.

"Evropský parlament však dal leteckým společnostem zapravdu a dopravcům tak umožnil uvádět cenu letenky dále rozděleně. Toto rozhodnutí Evropského parlamentu je tak v přímém rozporu s navrhovanou legislativou týkající se zavedení konečné ceny zájezdu v Česku," uvádí Tomio Okamura, z AČCKA.

"Zástupci Ministerstva financí a cestovních kanceláří se také dohodli, že  vytvoří expertní skupinu, která by začala pracovat na stanovení položek, které by se měly stát součástí souhrnné ceny zájezdu a které by byly vyčleněny," doplňuje Okamura.

Ministerstvo financí nyní připravuje novelu zákona o cenách, podle níž budou muset být spotřebitelé seznámeni s úplnou cenou výrobků či služeb.

Směrnice Evropské unie zatím podle Fuksy nařizuje prodejcům uvádět konečnou cenu pouze u výrobků, služby například leteckých společností či cestovních kanceláří by měla ošetřit nová evropská norma.

 

Právě se děje

Další zprávy