Češi podlehli kouzlu podzimní dovolené ve Středomoří

hpv
21. 8. 2007 18:05
Zájem je vyšší, než očekávaly cestovní kanceláře
Gestlich zůstal v Bašce i po smrti. Je pochován na tamním hřbitově
Gestlich zůstal v Bašce i po smrti. Je pochován na tamním hřbitově | Foto: Pavel Baroch

Praha - Zájem lidí o dovolenou ve Středomoří během podzimu roste. Tak velkou poptávku dokonce cestovní kanceláře letos ani neočekávaly.

"Tipovali jsme asi desetiprocentní růst oproti minulému roku, skutečnost je ale vyšší," uvádí Tomáš Brejcha, marketingový ředitel Čedoku.

Podzimní dovolené u Středozemního moře většinou začínají druhý týden v září a končí koncem října.

Ke konci srpna se množství prodaných podzimních zájezdů zvedlo meziročně asi o pětinu. "Dovolené se ale stále prodávají. Je proto možné, že nakonec stoupne až o čtvrtinu," odhaduje Dan Plovajko, mluvčí CK Fischer.

Důvodem jsou především nižší ceny ubytování. "V některých hotelích klesají oproti létu až o třetinu," uvádí Plovajko. Během podzimní dovolené si lidé proto vybírají především z čtyř a pětihvězdičkových hotelů. "Tříhvězdy" se téměř neprodávají.

Levnější jsou ale i tamní potraviny a služby. To se týká především jídel v restauracích a autopůjčoven.

Na podzimní dovolenou do Středomoří loni odlétlo s cestovními kancelářemi asi patnáct procent z celkového počtu jejich klientů. Přibližně dvacet procent pak využilo dovolené v květnu a červnu. Dalších patnáct procent odlétá v zimě.

V květnu až říjnu vyhledávají cestovatelé pobyty hlavně v Řecku, na jihu Itálie, Španělsku a Turecku. V zimě se jezdí ve Středomoří především do Egypta a Tuniska. O Egypt a Tunisko roste ale zájem již na podzim.

V uplynulém roce vyjelo do zahraničí s cestovními kancelářemi více jak 1,5 milionu Čechů. Do ciziny jich však celkem odjely asi čtyři miliony.

 

Právě se děje

Další zprávy