Češi loni přes Visa karty utratili více než 500 miliard

Tereza Holanová Tereza Holanová
26. 1. 2012 15:20
Počet nákupů přes platební karty Visa se zvýšil v Česku i v celé Evropě
Foto: VISA

Praha - Držitelé platebních karet Visa provedli loni v Česku nákupy za 22,5 miliardy eur (tedy 569 miliard korun). Meziročně tak utratili o osm procent vyšší částku.

Asociace Visa Europe tato čísla zveřejnila ve své tiskové zprávě. V té publikovala výsledky za finanční rok 2011, který ve společnosti trval do konce září. Konkurenční MasterCard ještě o svém hospodaření za loňský rok neinformovala.

Do celkové útraty se počítají jak výběry z bankomatů, tak platby kartou - ať už v obchodě, nebo přes internet.

Útrata se zdvojnásobila

Celkem držitelé českých karet uskutečnili 269 milionů transakcí, meziročně se toto číslo zvýšilo o patnáct procent. 159 milionů těchto transakcí se uskutečnilo u obchodníků, jejich cena činila 5,9 miliardy eur.

Na těchto platbách ovšem tratili obchodníci - pokud klient neplatil kartou od téže banky, která prodejci poskytla terminál. V ostatních případech musí majitel obchodu své bance uhradit poplatek za akceptaci karet. Ten slouží mimo jiné na tzv. interchange fee, neboli částku, o kterou se sníží platba za nákup, kterou banka prodejce obdrží od banky zákazníka. Tento poplatek obvykle představuje 1 až 3 procenta ceny nákupu.

O tom, že se útrata českých zákazníků zvyšuje, nesvědčí pouze meziroční srovnání. Za posledních šest let se suma, kterou Češi za zboží a služby zaplatili, více než zdvojnásobila. Ve srovnání s rokem 2010 byl však meziroční nárůst pomalejší - loni hlásila Visa zvýšení počtu transakcí o 10 procent.

Počet karet roste

Utracená částka prostřednictvím platebních karet rostla i v celé Evropě. Jak vyplývá z výroční zprávy Visa Europe, na celém kontinentu činila útrata více než 1,69 bilionu euro. Počet transakcí byl vyšší než 28 miliard. Každé jedno euro ze sedmi zákazníci utratili prostřednictvím Visa karet, uvádí zástupci společnosti.

Významný rozvoj zaznamenaly také bezkontaktní a mobilní platby. První druh transakce je od podzimu 2011 možný také v České republice, a to v případě, že zákazník platí méně než 500 Kč.

Počet osob, které kartu vlastní, se v 36 evropských zemích zvýšil na 438,6 milionu.

"Trend posledních let jednoznačně dokazuje, že se výrazně zrychluje tempo přechodu k bezhotovostním platbám. U spotřebitelů se největší oblibě těší debetní karty, které mnohem častěji zákazníci využívají u obchodníků. Pro obyvatele je to symbol moderního způsobu života a placení," komentuje Miloslav Kozler z Visa Europe pro Českou republiku.

Kromě debetních karet mohou zákazníci používat také úvěrové nebo kupní karty. Kreditní karty umožňují čerpat půjčku, která se zpravidla po krátké období neúročí.

Odborníci ale upozorňují, že tento platební nástroj je v podstatě symbolem chudoby - o tom, kdo s kreditní kartou platí, totiž vypovídá, že má dluhy, jak ve své knize Peníze a měnová politika uvádí ekonom Josef Jílek.

 

Právě se děje

Další zprávy