Češi kupují nová auta. Prodeje vzrostly takřka o pětinu

ČTK ČTK
5. 3. 2014 14:37
Za první dva měsíce roku 2014 se v Česku prodalo 26 417 nových osobních aut. Prodeje rostou také u dalších motorových vozidel.
Foto: Radek Pecák

Praha - Prodej nových osobních aut v České republice letos do konce února stoupl meziročně o 16,7 procenta na 26 417 vozů. Počet registrací v prvních dvou měsících roku se tak vrátil těsně pod předloňskou úroveň, která byla nejvyšší nejméně od roku 2004. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů (SDA).

"Únor potvrdil pozitivní trend posledních měsíců v oblasti registrací nových silničních motorových vozidel. Ve srovnání s loňským rokem opět vzrostly ve všech kategoriích," komentoval čísla tajemník svazu Pavel Tunkl.

Prodej lehkých užitkových aut se meziročně zvýšil skoro o třetinu na 1707 vozů. Registrací autobusů přibylo do konce února téměř o polovinu na 199, nákladních aut o 31 procent na 1457. U autobusů je to nejvíce za posledních deset let, u nákladních aut od roku 2008.

Odbyt motocyklů proti loňsku vzrostl o 15,4 procenta na 1148 strojů. "Prodeje motocyklů zřejmě ovlivnil mírný průběh letošní zimy," podotkl Tunkl.

Roste i Německo

U osobních automobilů je podle tajemníka SDA pozitivním ukazatelem mírné zvýšení podílu soukromých vozidel. Stoupl na 27,5 procenta z lednových 24,4 procenta. Trh ale nadále táhli firemní zákazníci s podílem skoro 64 procent, který proti lednu mírně klesl.

Růst na začátku roku hlásí také německý trh, kde v lednu stoupl odbyt nových osobních aut meziročně o víc než sedm procent a za únor o čtyři procenta. Ve Francii se ale prodej nových osobních vozů ve druhém měsíci roku meziročně snížil o 1,4 procenta poté, co pět měsíců za sebou rostl.

V celé EU by se měl letos prodej aut podle odhadu Evropského sdružení výrobců automobilů (ACEA) zvýšit o dvě procenta, v ČR ekonomové předpovídají růst kolem pěti procent.

 

Právě se děje

Další zprávy